1990-50 sayılı genelge

Ankara, 27.7.1990

Özü; Bazı taahhütnameler Hak.

 

GENELGE 50

 

Bir sorumuz üzerine Maliye ve Gümrük Bakanlığından gönderilen 26.6:1990 gün ve HARC: 2232314/172/OC0397 sayılı yazıda: 492 sayılı Harçlar Kanununun 42 nci maddesine değinildikten sonra, aynen, anılan maddede menkul ve gayrimenkul malların alım, satım, taahhüt ve rehin işlemlerini kapsayan her nevi mukavele, senet ve kağıtlarda değer gösterilmesinin zorunlu olduğu açıkça belirtilmiştir.

 

Yazınız ekinde gönderilen (taahhütname) başlığını taşıyan kağıtta (Milli Eğitim Bakanlığınca verilmiş ..... tarih ve diploma no ..... sayılı ustalık belgesi sahibiyim. Ankara'da ..... adresinde ...... işyerinde usta olarak çalıştığımı, işten ayrıldığımda küşat müdürlüğüne haber vereceğimi beyan ve taahhüt ederim.

Yukarıdaki adreste belirtilmiş bulunan işyerimde ..... tarih ve ......... sayılı ustalık belgesi bulunan ......... ın işyerimde usta olarak çalıştığını, işinden ayrıldığında küşat müdürlüğüne haber vereceğimi taahhüt ederim) denilmektedir.

 

Sözü edilen taahhütname muhtevasının incelenmesinden anlaşılacağı gibi bu kağıtta 42 nci maddede belirtilen manada menkul ve gayrimenkul bir malın aynına ilişkin bir taahhüt yer almamaktadır. Bir davranış biçimini düzenleyen taahhütname herhangi bir değeri de ihtiva etmemektedir.

Buna göre, belli bir değer gösterilmeyen ve belli bir değer gösterilmesi zorunluluğu bulunmayan söz konusu kağıdın, maktu damga vergisine ve maktu harca tabi tutulması gerekir denilmektedir.

Bilginizi ve gereğini rica ederim. Saygılarımla.

 

Türkiye Noterler Birliği BAŞKANI

Uğur KALAFATOĞLU

(istanbul 20. Noteri)