1990-47 sayılı genelge

Ankara, 22.6.1990

Özü : Profesyonel futbolcu sözleşmelerinde, futbolcunun başka bir kulübe transferi için gerekli ücret miktarından hangisi en yüksek vergi ve harç alınmasını gerektiriyor ise, o miktar üzerin den nisbi damga vergisi ve nisbi harç alınması gerekir.

 

GENELGE 47

 

        Tek tip profesyonellik sözleşmesinden ne şekilde harç ve damga vergisi alınacağına ilişkin yazımıza Maliye ve Gümrük Bakanlığından verilen 18.6.1990 tarih ve DMG: 21011O2-617/57657 sayılı yazıda :

Bilindiği üzere, bir kağıtta birden fazla akit ve. işlem bulunması halinde damga vergisi ve harcın ne şekilde tahsil edileceği, 488 sayılı Kanunun 6. maddesi ile 492 sayılı Kanunun 46. maddesinde düzenlenmiştir.

 

        488 sayılı Dam.ga Vergisi Kanununun 6/2 maddesinde, bir kağıtta toplanan akit ve işlemler birbirine bağlı ve bir asıldan doğma oldukları takdirde damga vergisi, en yüksek vergi alınmasını gerektiren akit veya işlem üzerinden alınacağı, 492 sayılı Harçlar Kanununun 46. maddesinde de birbiriyle ilgili işler bir arada bulunursa en yüksek harç alınmasını gerektiren iş üzerinden harç alınacağı hükme bağlanmıştır.

        Buna göre, yazınız ekinde gönderilen tek tip profesyonellik sözleşmesinin 10. maddesinde belirtilen brüt aylık ücretin sözleşme süresi ile çarpımı sonucunda bulunacak miktara sözleşmenin 15. maddesinde belirtilen transfer ücretinin ilave edilmesi sureti ile bulunacak miktar ile söz konusu sözleşmenin 17. maddesinde yer alan ve sözleşme sonunda futbolcunun başka bir kulübe transferi için gerekli ücret miktarından hangisi en yüksek vergi ve harç alınmasını gerektiriyor ise, o miktar üzerin den nisbi damga vergisi ve nisbi harç alınması gerekir denilmektedir. Bilginizi ve buna göre işlem ifasını rica ederim. Saygılarımla.

Türkiye Noterler Birliği

BAŞKAN YARDIMCISI

İsmet BILGIN

(Ankara 7. Noteri)