1990-46 sayılı genelge

1990/46 sayılı Birliğimiz Genelgesinin son paragrafındaki “.... Ancak, sözleşmeye konu işle ilgili teminatların sözleşme metni dışında başka bir kağıt üzerine düzenlenmiş olması halinde ise gerekli vergi ve harcın tahsili icabeder” şeklindeki ifadenin uygulamadan kaldırıldığının ve finansal kiralama sözleşmesinden ayrı olarak düzenlenen teminata dair kağıt ve işlemlerin de damga vergisi ve harçtan istisna edilmesi gerektiğinin bilinmesini rica ederim.1998/4 sayılı genelge


Ankara, 22.6.1990

Özü: Finansal Kiralama Sözleşmelerinin.ve bu sözleşmeler kapsamındaki işlerle ilgili olarak sözleşme metninde düzenlenen teminat işlemlerinin de damga vergisi ve harçtan istisna edilmesi icabeder.

 

GENELGE 46

 

Finansal Kiralama Sözleşmelerinde uygulanan harç ve damga muafiyeti kapsamına ilişkin bir sorumuza Maliye ve Gümrük Bakanlığından verilen 5.6.1990 tarih ve HARÇ: 2232314-174/054312 sayılı yazıda :

Bilindiği üzere, 23.6.1985 gün ve 18795 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 3226 sayılı Finansal Kiralama Kanununun 30/1 inci maddesinde,   Sözleşme, her türlü vergi, resim ve harçtan istisnadır hükmüne yer verilmiştir.

        Bu hususta, Bakanlığımızca yayımlanan 13 Seri No.lu Harçlar Kanunu Genel Tebliği ile, 3226 sayılı Kanunun 30 uncu maddesindeki muafiyet hükmünün uygulamasından doğan tereddütlerin giderilmesi için gerekli açıklamalar yapılmıştır.

Mezkür Kanun hükmü ve Tebliğ esaslarının incelenmesinden de anlaşılacağı üzere finansal kiralamaya konu malı kiralayan ile kiracı şirket adına düzenlenen finansal kiralama sözleşmesinin damga vergisi ve harçtan istisna edileceği açıklanmış bulunmaktadır.

Öte yandan, Finansal Kiralama ile ilgili olarak düzenlenen ve, teminatı ihtiva eden kağıtların ve bu konuda yapılan işlemlerin vergi, resim ve harç istisnasından yararlanacağına dair Kanunda herhangi bir hüküm bulunmamaktadır.

        Ancak, Finansal Kiralama Sözleşmesi metninde düzenlenen teminat, kefalet ve garantiye ilişkin hususları sözleşme metninden ayrı tutarak damga vergisi ve harca tabi tutmak, bir anlamda damga vergi ve harçtan istisna edilen sözleşmeyi vergilendirmek anlamına gelecektir,

Bu itibarla, Bursa 6. Noterliğinin 15.11.1989 tarih ve 667 sayılı yazısında belirtilen Finansal Kiralama Sözleşmelerinin.ve bu sözleşmeler kapsamındaki işlerle ilgili olarak sözleşme metninde düzenlenen teminat işlemlerinin de damga vergisi ve harçtan istisna edilmesi icabeder. Ancak, sözleşmeye konu işle ilgili teminatların sözleşme metni dışında başka bir kağıt üzerine düzenlenmiş olması halinde ise gerekli vergi ve harcın tahsili icabeder denilmektedir.

 

Finansal kiralama sözleşmesinden ayrı olarak düzenlenen teminata dair kağıt ve işlemlerin de damga vergisi ve harçtan istisna edilmesi gerektiğinin bilinmesini, Bilginizi ve gereğini rica ederim. Saygılarımla.

 

Türkiye Noterler Birliği

BAŞKAN YARDIMCISI

İsmet BILGIN

(Ankara 7. Noteri)