1990-45 sayılı genelge

Ankara, 1.6.1990

Özü : Nüfus cüzdanının ön ve arka yüzünün aynı kağıda veya farklı kağıtlara fotokopisinin alınması, belgenin her sayfasından harç alınmasına engel teşkil etmeyecektir. Zira harcın tasdike konu belgenin her sayfası için ayrı ayrı tarifede yer alan miktarlarda tahsil edilmesi gerekmektedir.

 

GENELGE 45

 

Nüfus cüzdanı ve .benzeri belgelerin örneklerinden alınacak harca ilişkin genelgemiz üzenine intikal eden sorular hakkında Maliye ve Gümrük Bakanlığına yaptığımız başvuruya gönderilen 12.6.1990 tarih ve harç: 2232314-195/55908 sayılı yazıda:   Suret tasdikine konu olan nüfus cüzdanı ve benzeri belgelerin ön ve arka sayfalarının, aynı kağıda veya farklı kağıtlara fotokopilerinin alınması halinde harcın ne şekilde alınması gerektiği hususundaki Bakanlığımız görüşü talep edilmektedir.

 

Daha önce gönderilen yazılarımızda da belirtildiği üzere. 492 sayılı Harçlar Kanununun 135. maddesindeki yazılı metinler üzerinde yapılacak tasdik işleminde, sayfa üzerinden alınacak harç .miktarlarının tespitine ilişkin hükmün, yazılı metinler meyanında kabulü mümkün olmayan nüfus cüzdanı ve benzeri çok yapraklı ,belgelere tatbiki mümkün değildir.

 

Bu nedenle, yazınız ekinde bulunan örnekte, nüfus cüzdanının ön ve arka yüzünün aynı kağıda veya farklı kağıtlara fotokopisinin alınması, belgenin her sayfasından harç alınmasına engel teşkil etmeyerektir. Zlra harcın tasdike konu belgenin her sayfası için ayrı ayrı tarifede yer alan miktarlarda tahsil edilmesi gerekmektedir denilmektedir. Bilginizi ve buna göre işlem ifasını rica ederim. Saygılarımla.

 

Türkiye Noterler Birliği BAŞKANI

Uğur KALAFATOĞLU

(istanbul 20. Noteri)