1990-22 sayılı genelge

Ankara. 19.3.1990

Özü: Yatırım Teşvik Belgesi kapsamında alınan araçların satış ve devir işlemleri yapılmadan önce, beş yıllık sürenin geçmiş olması yanında, Başbakanlık Devlet Planlama Teşkilatı Müsteşarlığından ve Maliye ve Gümrük Bakanlığından alınacak ahara devir, temlik ve satışında sakınca yoktur. Şeklinde Resmi bir yazıda aranacaktır

 

GENELGE 22

 

Teşvik belgesi ile ithal edilen araçların satış ve devirlerine ilişkin olarak İçişleri Bakanlığı Emniyet Genel Müdürlüğünün yayınladığı 16.2.1990 tarih ve 43 sayılı genelge bilgi için aynen aşağıya alınmıştır.

Yatırımların Teşviki ve Yönlendirilmesi ile İlgili Tebliğ hükümlerinden istifade ederek, gümrük vergi ve resimlerinden muafen ithal edilmiş olan araçların, 3. şahıslara satış ve devirleri sırasında, gerek noterliklerce ve gerekse tescil kuruluşlarınca tereddüte düşüldüğü anlaşılmıştır.

 Yatırımların Teşviki ve Yönlendirilmesi ile İlgili Tebliğ hükümlerinden istifade ederek, gümrük vergi ve resimlerinden muafen ithal edilmiş olan araçların, 3. şahıslara satış ve devirleri sırasında, gerek noterliklerce ve gerekse tescil kuruluşlarınca tereddüte düşüldüğü anlaşılmıştır.

Bu tereddütleri gidermek ve uygulamada yeknesaklığı sağlamak bakımından aşağıdaki açıklamanın yapılmasında zaruret hasıl olmuştur. 1615 sayılı Gümrük Kanununun 11. maddesinin 1/e bendinde (Tahsis edilen eşyanın tahsis edildikleri yerlerde 10 yıl kullanıldıktan sonra, muafiyetten faydalanmayan yerlere ve kişilere satılan veya devrolunanları için gümrük vergisi aranmaz) hükmü yer almış olup, 3.6.1987 tarihli 1976 sayılı Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe giren 3375 sayılı Kanunla bu bendin sonunda, (bu süreyi Bakanlar Kurulu eşya cinsini belirlemek suretiyle beş yıla kadar indirebilir veya tekrar on yıla kadar yükseltebilir) cümlesi eklenmiştir.

Ayrıca, aynı konu ile ilgili 5.11.1987 tarihli 19625 sayılı Resmi Gazetede yayınlanan 87/12157 sayılı Bakanlar Kurulu kararı ile, (Yatırımların Teşviki ve Yönlendirilmesi Hakkındaki Tebliğ hükümlerinden istifade ile, gümrük vergi ve, resimlerinden muafen ithal edilmiş gümrük giriş tarife cetvelinin 87.01 pozisyonunda yer alan TREYLER ÇEKİCİLERİ; 87.14 pozisyonunda kayıtlı TREYLERLER ve 87.02 pozisyonunda belirtilen OTOBÜSLER fiilli ithal tarihinden itibaren münhasıran tahsis edildikleri iş ve yerlerde kullanılmalarını müteakip, gümrük vergi ve resimleri aranılmaksızın muafiyetten faydalanamayan kişi ve yerlere satış ve devrolunma sürelerinin beş yıla indirildiği) açıklanmıştır.

Ancak, durum böyle olmakla birlikte söz konusu araçların satış ve devir işlemlerinin yapılması için beş yıllık sürenin geçmiş olması yeterli değildir. Yatırım Teşvik Belgesi Taahhütnamesinde yer alan şartların da yerine getirilip getirilmediği aranmaktadır.

Bu sebeple, Yatırım Teşvik Belgesi kapsamında alınan araçların satış ve devir işlemleri yapılmadan önce, beş yıllık sürenin geçmiş olması yanında, Başbakanlık Devlet Planlama Teşkilatı Müsteşarlığından ve Maliye ve Gümrük Bakanlığından alınacak AHARA DEVİR, TEMLİK ve SATIŞINDA SAKINCA YOKTUR. Şeklinde Resmi bir yazıda aranacaktır.

Araç sahipleri veya kanuni vekili tarafından bu yazı ibraz Edilmeden satış ve devir işlemleri yapılmayacaktır. Bilgi ve gereğinin buna göre ifasını ve herhangi bir aksaklığa meydan verilmemesini... rica ederim denilmektedir. Bilginizi ve gereğini rica ederim. Saygılarımla.

 

Türkiye Noterler Birliği BAŞKANI

Uğur KALAFATOĞLU

(istanbul 20. Noteri)