1990-18 sayılı genelge

Ankara, 2.3.1990

Özü : Nüfus cüzdanı, pasaport ve benzeri işlemlerin tasdikli suretlerini her sayfasından ayrı ayrı tarifede yer alan harç miktarının tahsili icap eder.

 

GENELGE 18

 

Diploma, nüfus hüviyet cüzdanı, pasaport ve benzeri çok yapraklı belge örneklerinden harcın ne şekilde alınacağına ilişkin sorumuza, Maliye ve Gümrük Bakanlığından verilen 16.1.1990 gün ve HARC: 2232314195/ 3729 sayılı yazıda :

"........diploma fotokopisi gönderilerek, ne şekilde harcandırılacağı sorulmuş ve konu hakkındaki Bakanlığımız görüşü bildirilmişti.

Ancak, ikinci bir yazı ile görüşümüzün incelenmesinden kesin bir kanaate varılamadığı belirtilerek, fotokopileri gönderilen nüfus cüzdanı ve pasaport örneklerinin ne şekilde harca tabi tutulacağının bildirilmesi talep edilmektedir."

Bilindiği üzere, 492 sayılı Harçlar Kanununun 135. maddesinde, harçların sayfa üzerinden hesap edildiği hallerde 20 satırın bir sayfa ve 50 harfin bir satır itibar olunacağı, son sayfanın 20 satırdan eksik olması halinde bir sayfa sayılacağı belirtilmiş; kanuna ekli ve 89/14920 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile değişik (2) sayılı tarifenin maktu harçlar bölümünün 5. pozisyonunda ise, ilgililere veya ibraz edenlere verilecek her türlü mukavele, senet, yazılı kağıt ve kayıt suretlerinin ve fotokopilerinin beher sayfasından 600 TL. harç alınacağı hükme bağlanmıştır.

İncelenmesinden de anlaşılacağı gibi yazılı metinler üzerinde yapılacak tasdik işleminle sayfa üzerinden alınacak harç miktarlarının tespitine ilişkin esaslar belirtilmektedir.

Yazınız ekinde gönderilen nüfus cüzdanı, pasaport ve benzeri diğer çok yapraklı belgelerin suretlerini ise yazılı ,metinler gibi kabul etmek mümkün bulunmamaktadır.

 

Bu nedenle sözü edilen belgelerin tasdikli suretlerini her sayfasından ayrı ayrı tarifede yer alan harç miktarının tahsili icap eder denilmektedir.

Bilinmesini ve diploma, nüfus cüzdanı, pasaport gibi belge örneklerinin verilmesi sırasında harç hesabının yukarıdaki açıklamalara göre yapılmasını rica ederim.

Saygılarımla. Türkiye Noterler Birliği BAŞKANI

Uğur KALAFATOĞLU

(istanbul 20. Noteri)