1989-94 sayılı genelge

Ankara, 1.12.1989

Özü : Harçtan muaf kişilerle harçtan istisna edilen işlemler Hk.

 

G E N E L G E (94)

 

        Harçtan muaf kişilerle harçtan istisna edilen işlemlere ilişkin ayrımın açıklanması için yazılan yazımıza Maliye ve Gümrük Bakanlığından verilen 17.11.1989 gün ve 84711 sayılı yazıda:

        Bilindiği üzere Harçlar Kanununun 123. maddesinde, özel kanunlarla harçtan muaf tutulan kişilerle istisna edilen işlemlerden harç alınmaz... hükmü bulunmaktadır. Mezkür maddenin incelenmesinden görüleceği üzere muafiyet harç mükellefiyetinden bağışık tutulan kişilere, istisna ise harçtan ayrık olması öngörülen işlemlere münhasır bulunmaktadır. Buna göre:

        1) Noter harçlarından muafiyeti bulunan bir kişi veya kuruluşun noterde tek taraflı bir işlem yaptırması halinde, işlemden harç tahsili mümkün değildir.

        2) Birden çok kişi veya kuruluşun noterde beher imza için maktu veya nisbi harç uygulamasına konu olan bir işlemi yaptırmaları halinde;

        a. Herhangi bir kanun hükmü gereğince taraflardan birinin harçtan muaf olması durumunda, muafiyeti bulunan kişi veya kuruluşun imzasına tekabül eden miktar veya nisbetteki harç aranılmayacak, işlemin diğer tarafını teşkil eden ve harçtan muaf olmayan kişi veya kuruluşun imzasına tekabül eden harç ilgilisinden kanun hükümlerine uygun surette tahsil edilecektir.

        b. İşlem taraflarının her ikisininde harçtan muaf olması halinde, işIem sebebiyle ilgililerden harç alınmayacaktır.

        c. 492 sayılı Harçlar Kanunu veya ilgili başka bir kanun hükmü gereğince, harçtan istisna olan bir noter işleminin taraf veya taraflarının ayrıca harçtan muafiyetlerinin bulunup bulunmadığına bakılmaksızın bu işlemden herhangi bir surette harç tahsil edilmeyecektir. denilmektedir.

        Bilinmesini ve muafiyete ilişkin kanun hükümlerinin yazılışı dikkate alınarak yukarıdaki açıklamalar ışığı altında işlem ifasını rica ederim. Saygılarımla.

Türkiye Noterler Birliği Başkanı

Uğur KALAFATOĞLU

(İstanbul 20. Noteri)