1989-90 sayılı genelge

Ankara; 1.12.1989

Özü : Kooperatiflerle ilgili bazı taahhütnameler Hk.

 

G E N E L G E (90)

 

        Bir kooperatife ait taşınmaz mal üzerine banka Iehine konulacak ipotekle ilgili taahhütnamelerde değer gösterilip gösterilmeyeceğine ilişkin sorumuza Maliye ve Gümrük Bakanlığından gönderilen 6.11.1989 tarih ve HARÇ: 2232314/193/81037 sayılı yazıda evvela Harçlar Kanununun 42 ve Damga Vergisi Kanununun 10 ncu maddeleri açıklandıktan sonra:

        .:........yazınız eki taahhütname örneğinin incelenmesinden anlaşılacağı üzere banka lehine vazedilen ipotek bedeli ve ferilerinden dolayı üye, kooperatife yönelik önceki taahhüt ve vecibelerini eskiden olduğu gibi yerine getireceğini, bu vecibelerin ifasında bir aksama olursa bunu gidereceğini; bir zarar doğarsa onu karşılayacağını tüzük gereği hakkında yapılacak işlemlere şimdiden razı olduğunu kabul ve taahhüt etmektedir.

        Buna göre söz konusu taahhütname mahiyeti itibariyle belli bir parayı ihtiva etmemekte, taahhüt edilen konular menkul ve gayrimenkul malları doğrudan taahhüt olmayıp gayrimenkul üzerine konacak ipotek nedeniyle kooperatife karşı üyenin bir nev'i rıza ve bağlılığının beyanından ibaret olduğu için de değer gösterilmesi mecburi kağıtlar arasında yer almamaktadır.

        Bu nedenle yazınız ekini oluşturan taahhütnamenin maktu damga vergisine ve maktu harca tabi tutulması gerekmektedir:   denilmektedir.  Yazıya mesnet taahhütname eki arkaya çıkarılmıştır. Bilginizi ve gereğini rica ederim. Saygılarımla.

Türkiye Noterler Birliği Başkanı

Uğur KALAFATOĞLU

(İstanbul 20. Noteri)

TAAHHÜTNAME

Gimat ana sözleşmesinin değişik 33/b maddesinin ikinci paragrafı uyarınca 11. Blok 265 nolu D tipi ve Yenimahalle 1. bölge tapusunun cilt 127 sayfa 908 nosunda kayıtlı taşınmazı üzerine Akbank T. A. Ş. Ankara Şubesi lehine konmasına muvafakat edeceğimiz Gürkan Motorlu Araçlar Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi adına ipotek bedelinden ve ferilerinden dolayı kooperatife yönelik taahhüt ve vecibelerimi eskiden beri olduğu gibi eksiksiz yerine getireceğimi vecibe ve taahhütlerimde aksama olması halinde hem doğacak aksamayı gidereceğimi ve hem de doğacak zararı karşılayacağımı ve hem de hakkımda tesis edilecek tüzük gereği işlemlere razı olduğumu şimdiden kabul ve taahhüt ederim.