1989-78 sayılı genelge

Ankara, 6.10.1989

Özü : İş Kanununa göre yapılacak hizmet akitleri Hk.

 

G E N E L G E (78)

 

        İş Kanununun hizmet akdini düzenleyen 9. maddesi, 29.7.1983 gün ve 2869 sayılı Yasa ile değişikliğe uğramış ve bu akitlerin, Damga Vergisi, Harç ve her çeşit resimden. muaf olacağı hüküm altına alınmıştır. Bu nedenle daha önce yayınlanan 1974/34 ve 1982/7 sayılı genelgelerimizin geçerlilikleri kalmamıştır.

        Anılan hüküm   Belirli süre bir yıl veya daha uzun olan hizmet akitlerinin yazılı olarak yapılması zorunludur. Bu akitler damga vergisi ve her çeşit resim ve harçtan muaftır. Akit noterlikçe onanmış ise, noter ücretleri bu hüküm dışında tutulur.   şeklinde olduğundan, hizmet akitlerinin düzenlenmesinde harç ve damga vergisi muafiyetlerinin gözönünde tutulması gerekir.

        Burada zaman zaman uygulamada tereddütlere yol açan bir hususa değinmekte yarar görmekteyiz. Profesyonel futbolcuların spor kulüpleri ile yaptıkları sözleşmeler anılan muaafiyet kapsamı dışındadır. Zira İş Kanunununun 5. maddesinin 9. bendinde Sporcular hakkında   bu kanun hükümlerinin uygulanmayacağı açıkça belirtilmiştir. Bu itibarla, profesyonel futbolcularla spor kulüpleri arasında yapılan sözleşmelerde harç ve damga vergisi tahakkuk ve tahsili gerekmektedir.

           Bilginizi ve gereğini rica ederim.

           Saygılarımla,

Türkiye Noterler Birliği Başkanı

Uğur KALAFATOĞLU

(İstanbul 20. Noteri)