1989-71 sayılı genelge

Ankara, 6.10.1989

Özü : İhracat ve yatırımlarla ilgili vergi ve harç istisnası Hk.

 

G E N E L G E (71)

 

           İLGİ : 31.3.1989 tarih ve 4001/25 sayılı genelgemiz.

 

        3505 sayılı Kanununun geçici 2 nci maddesi ile getirilen muafiyetlerin uygulanmasına

ilişkin 4 Mart 1989 tarih ve 20098 sayılı Resmi Gazete' de yayınlanan genel tebliği ile bu konuya mütedair Birliğimiz görüşü ilgide tarih ve sayısı gösterilen genelge ile sizlere duyurulmuş idi, Konuyla ilgili bazı kuruluşların genelgemize göre yapılan uygulamalardan dolayı vaki yakınmaları üzerine Maliye ve Gümrük Bakanlığı bir yazı göndererek, genelgemizin değiştirilmesini istemişler ve ancak Yönetim Kurulunda konunun görüşülmesi üzerine genelgemizde yasalara aykırı bir husus bulunmadığı ve bu nedenle konunun bir kere daha incelenmesi yolundaki alınan karar gereğince Bakanlık yazısına itirazda bulunulmuştu.

Maliye ve Gümrük Bakanlığından bu son itirazımıza cevap olarak gönderilen 22.9.1989 tarih ve HARÇ: 2232314-172-1/70304 sayılı yazıda aynen:

        ... genelgenizde kanunlara aykırı bir husus bulunmadığı gerekçesiyle konunun bir kere daha incelenmesi ve vergiden muaf işlemlerin daha sarih bir şekilde sayılarak bildirilmesi talep edilmektedir.

        Bilindiği üzere, 10.12.1988 gün ve 20015 sayılı Resmi Gazete' de yayınlanan 3505 sayılı Kanununun istisna hükümlerini ihtiva eden geçici 2 nci maddesinin uygulamasına ilişkin olarak 4.3.1989 gün ve 20098 sayılı Resmi Gazete' de yayınlanan İhracat ve Yatırımlarda Damga Vergisi ve Harç İstisnası Uygulamasına ilişkin (1) Seri Nolu Tebliğin ilgili bölümlerinde, uygulamacı dairelerce ihracat, döviz kazandırıcı faaliyet ve yatırımlarda damga vergisi ve harç istisnasının uygulanmasında, istisnadan faydalanacakları konusunda tereddüt bulunmayan işlemlere, söz konusu istisnaların defterdarlıklardan görüş alınmasızın resen tatbik edileceği, ancak tebliğdeki açıklamalara rağmen istisna kapsamında bulunup bulunmadığı hususunda kesin bir kanaate varılamayan konularda ise defterdarlıklardan görüş alınmasının gerektiği belirtilmektedir.

        İncelenmesinden de görüleceği üzere bu konudaki düzenleme, ihracatçı ve yatırımcı mükelleflerin işlemlerinin mümkün olduğunca zaman kaybına sebebiyet vermeden tamamlanması, dolayısıyla ilgililerin mağdur edilmelerinin önlenmesi amacına yönelik bulunmaktadır.

        Bu nedenle, yukarıda sözü edilen tebliğde açıkça istisna kapsamında bulunan konularla ilgili işlemler sebebiyle resen istisna tatbik edilmesi gerektiğinden konunun genel tebliğ esasları çerçevesinde değerlendirilerek noterlere gerekli duyurunun yapılmasını ve sonucunun Bakanlığımıza da bildirilmesini rica ederim.   denilmektedir.

           Bilginizi ve gereğini rica ederim.

           Saygılarımla.

Türkiye Noterler Birliği Başkanı

Uğur KALAFATOĞLU

(İstanbul 20. Noteri)