1989-67 sayılı genelge

Ankara,6.9.1989,

Özü : Araç muayyene istasyonu açma ve işletme izin taahhütnameleri Hk.

 

G E N E L G E (67)

 

        2918 Sayılı Karayolları Trafik Kanununun 35 nci maddesi gereğince özel araç muayyene istasyonu açmak ve işletmek isteyenlerin.izin için yaptıkları başvurular sırasında düzenlenmesi gereken taahhütnamelerden ne şekilde harç ve damga vergisi alınacağı konusunda vaki tereddüt üzerine konu Maliye ve Gümrük Bakanlığına intikal ettirilmiş idi.

        Anılan Bakanlıktan gönderilen 1.8.1989 gün ve harç: 2232314-188/ 57988 sayılı yazıda :

        Bilindiği üzere 492 sayılı Harçlar Kanununun 42 nci maddesinde, menkul ve gayrimenkul mallar hakkında alım, satım, taahhüt ve rehinle ilgili her nevi mukavele, senet ve kağıtlarda değer gösterilmesinin mecburi olduğu hükme bağlanmıştır.

        Mezkür hükmün tetkikinden de anlaşılacağı gibi, yazınız ekinde bir örneği bulunan ve 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanununun 35 nci maddesi gereğince araç muayyene istasyonu açma ve işletme izni almak üzere başvuru sırasında düzenlenen taahhütnamede ihtiva ettiği hususlar itibariyle belli para yer almamakta, belirli bir menkul veya gayrimenkul hakkında taahhüdü ihtiva etmediğinden, bu kağıtta değer gösterilmesi de gerekli bulunmamaktadır.

        Bu nedenle sözü edilen taahhütnamenin 488 Sayılı Kanuna ekli 1 sayılı tablonun l/1-b fıkrasına göre maktu damga vergisine taahhütname ile ilgili olarak noterde yapılacak işlemlerinde 492 sayılı Kanuna bağlı 2 sayılı tarifenin II/1 pozisyonuna göre MAKTU harca tabi tutulması gerekmektedir.   denilmektedir.

           Bilinmesini ve buna göre işlem ifasını rica ederim. .

           Saygılarımla.

Türkiye Noterler Birliği Başkanı

Uğur KALAFATOĞLU

(İstanbul 20. Noteri)