1989-6 sayılı genelge

Ankara, 17.1.1989

Özü : SSK. ile eczaneler arasında yapılan sözleşmelerde bir önceki yılda alınan gözlük ve çerçeve miktarı esas alınmak suretiyle tahmini bir rakam bulunması ve bu tahmini miktar ile satış fiyatının çarpımı sonucu çıkacak değerin sözleşme bedeli olarak kabul edilmesi Hak.

 

G E N E L G E (6)

 

Sosyal Sigortalar Kurumu ile eczaneler arasında yapılan sigortalı iş-çilerin gözlük ihtiyaçlarına ilişkin sözleşmelerden harç ve damga vergisinin ne şekilde alınacağına ilişkin sorumuz üzerine, Maliye ve Gümrük Bakanlığından gönderilen 2.1.1989 gün ve DMG: Y: 2109102-107/00086 sayılı yazıda:

 Bilindiği üzere 488 sayılı Damga Vergisi Kanununun 1 nci maddesinde, (Bu kanuna ekli 1 sayılı tabloda yazılı kağıtlar damga vergisine tabidir. Bu kanundaki kağıtlar terimi, yazılıp imzalanmak veya imza yerine geçen bir işaret konmak suretiyle düzenlenen ve herhangi bir hususu ispat veya belli etmek için ibraz edilebilecek olan belgeleri ifade eder.) denilmekte, 10. maddesinde de (damga vergisi nisbi veya maktu olarak alınır. Nisbi vergide kağıtların nevi ve mahiyetlerine göre bu kağıtlarda yazılı belli para, maktu vergide kağıtların mahiyetleri esastır. Belli para terimi, kağıtların ihtiva ettiği veya bunlarda yazılı rakamları hasıl edeceği parayı ifade eder.) hükmü bulunmaktadır.

Öte yandan, 492 sayılı Harçlar Kanununun 42 nci maddesinde, men-kul ve gayrimenkul mallar hakkında alım, satım, taahhüt ve rehinle ilgili her nev'i mukavele, senet ve kağıtlarda değer gösterilmesinin mecburi olduğu hükme bağlanmıştır.

Anılan kanun hükümlerine, göre, yazınızda belirtilen gözlük ve cam alım satımına ilişkin olarak Sosyal Sigortalar Kurumu ile eczaneler arasında düzenlenen ve menkul mal alım ve satımını ilgilendiren bir kağıt mahiyetinde olan sözleşmenin, noterde düzenlenmesi halinde değer gösteril-mesi zorunlu bulunmaktadır.

Bu nedenle, SSK. ile eczaneler arasında, sigortalı işçilerin gözlük ihtiyaçları için yapılan sözleşmede, gözlük çerçeve ve cam bedeli belli, ancak bir yılda kaç adet cam ve gözlük alınacağı kesin olmamakla birlikte, bir önceki yılda alınan gözlük ve çerçeve miktarı esas alınmak suretiyle tahmini bir rakam bulunması ve bu tahmini miktar ile satış fiyatının çarpımı sonucu çıkacak değerin sözleşme bedeli olarak kabul edilmesi ve bu miktar üzerinden, 488 sayılı Kanuna bağlı 1 sayılı tabloya göre bin-de 5 nisbetinde damga vergisine, ayrıca 492 sayılı Kanuna bağlı 2 sayılı tarife .gereğince de beher imza için 0.50 harca tabi tutulması gerekir.   denilmektedir: Bilinmesini ve buna göre işlem ifasını rica ederim. Saygılarımla.

 

Türkiye Noterler Birliği Başkanı

Rasim EYÜBOĞLU

(Ankara 24. Noteri)