1989-5 sayılı genelge

Ankara,17.1.1989

Özü : Şirket tarafından çıkarılacak hisse senedi ve tahvillere talip olanlar tarafından bu maksatla verilecek iştirak taahhütnameleri hükmüne istinaden damga vergisinden istisna edilmesi gerekmektedir.

 

G E N E L G E (5)

 

Çeşitli şirketlerden çıkaracakları hisse senetlerinden almaya matuf olarak düzenlenen iştirak taahhütnamelerinden ne miktar harç ve damga vergisi alınacağında tereddüt edilerek keyfiyet Maliye ve Gümrük Bakanlığına sorulmuş idi.

Anılan Bakanlıktan Birliğimize gönderilen 8.11.1988 gün ve HARC : 2232314-150/70240 sayılı yazıda aynen :

 Bilindiği üzere, anonim, kooperatif, eshamlı komandit ve limited şirket kuruluş, sermaye artırım ve süre uzatım kararlarında damga vergisini doğuran olay, söz konusu mukavelename ve kararların ticaret sicilinde tescil ve ilanıdır.

Bu itibarla, hisse senedi almaya matuf olarak düzenlenen iştirak taahhütnamesi, şirket ana sözleşmesini değiştiren veya sermayenin artmasını sağlayan bir belge niteliğini taşımamaktadır.

 

Bu nedenle, noterde düzenlenen iştirak taahhütnamesinin ihtiva ettiği değer üzerinden 492 sayılı Harçlar Kanununa bağlı 2 sayılı tarifenin 1/1 fıkrasına istinaden binde 0.50 harca tabi tutulması, 488 sayılı Damga Vergisi Kanununa ekli 2 sayılı tablonun IV-Ticari ve Medeni İşlerle İlgili Kağıtlar bölümünün 4 ncü maddesinde yer alan (çıkarılacak hisse senedi ve tahvillere talip olanlar tarafından bu maksatla verilecek iştirak taahhütnameleri hükmüne istinaden damga vergisinden istisna edilmesi gerekmektedir.  denilmektedir. Bilinmesini ve buna göre işlem ifasını rica ederim.

Saygılarımla.

 

Türkiye Noterler Birliği Başkanı

Rasim EYÜBOĞLU

(Ankara 24. Noteri)