1989-29 sayılı genelge

Ankara,3.4.1989

Özü : İmza tasdiki yapılan tebliğ işlemlerinden alınacak harç Hk.

 

G E N E L G E (29)

 

        Tebliğ işlemlerinden, Harçlar Kanununa bağlı 2 sayılı tarifenin, ll nolu maktu harçlar bölümünün ilgili pozisyonuna göre muhatap başına 1750,TL. sı harç alınması gerektiği, ancak azil, istifa ve benzeri bir tebliğ işleminde, imzanın ayrıca tasdiki istenmiş ise, her imza için ayrıca tasdik harcı alınması gerekeceği Bakanlık görüşüne dayanılarak sizlere genelge yapılmış idi. (4.8.1986 gün ve 58 sayılı genelge)

        Buna rağmen son günlerde, bilgisayar kullanan noterlere gönderilen bir açıklama nedeniyle bu konuda bazı tereddütlerin devam ettiği anlaşıldığından, aşağıdaki açıklamanın yapılmasında zorunluluk duyulmuştur.

        Tek muhataplı ve tek imza tasdik yapılan bir azilname veya benzeri işlemde muhatap adedi bir olduğundan tebliğ için 1750,- TL. sı harç alınacaktır. Ayrıca tasdik olunan imzanın muhataba gönderilen nüshası ile ilgiliye verilen nüshası içinde (1000x2=) 2000 TL, sı onay harcı alınacaktır ki, bu işlemden ceman 3750,- TL. sı harç alınması gerektiği düşünülmektedir.

        Bilgisayar programları bu kurala uygun bulunmaktadır. Muhatap ve onaylanacak imza adedinin çoğalması halinde hesabın buna göre yapılacağı tabiidir. Bilginizi rica ederim. Saygılarımla.

 

Türkiye Noterler Birliği Başkan Yardımcısı

Halil KAYSI

(Ankara 9. Noteri)