1989-18 sayılı genelge

Ankara, 23.2.1989

Özü :İthal yoluyla gümrük ve limanlara gelen bazı eşya hakkında ilgili dairelere verilen taahhütnamelerdeki değer hakkında

 

G E N E LG E (18)

 

İthal yoluyla gümrük ve limanlara gelen bazı eşya hakkında ilgili dairelere verilen iki çeşit taahhütnamede değer gösterilip gösterilmeyeceği konusunda çıkan tereddüt üzerine durum Maliye ve Gümrük Bakanlığına intikal ettirilmiş idi.

Birbirine benzer iki taahhütnamenin niteliği konusunda anılan Bakanlığın farklı görüşler bildirdiği görülmüştür. Bu nedenle yapılacak işlemler sırasında yol göstermesi bakımından her iki görüşün sizlere duyurulmasında zaruret görülmüştür,

1 - Maliye ve Gümrük Bakanlığının 26.1.1988 tarih ve HARÇ : 223231 172/06724 sayılı yazılarında evvela Harçlar Kanununun 42 nci maddesi açıklandıktan sonra aynen; ... taahhüt üstüne alma, üstlenme, bir şey hakkında söz verme, kendi nam ve hesabına hukuki bir şahsa veya özel yahut amme hükmü şahsına karşı yazılı veya sözlü olarak bir işin yapılmasını veya bir malın teslimini yüklenmektir.

Taahhüdün yazılı şekline ise taahhütname denilmektedir. Taahhüt işlemi sonunda ona katılan kimse veya kimseler borç altına girmektedir.

Yazınız ekindeki taahhütname başlığını taşıyan işlem kağıdında   ... Zihni Vapur Acenteliğine bağlı .. gemisi homulesi...... kilogram sıvı kostik sodanın ....., kiloğramı her ne kadar firmamız adına gelmişse de......... a ait olduğunu ve her türlü gümrük vergi ve resimlerinin ............ tarafından ödeneceğini beyan ve taahhüt ederiz.) denilmektedir. Yazı metninden de anlaşılacağı üzere imza sahibi, bu işlemde, taahhüt eden tanımına uygun olarak bir yükümlülük ya da borç altına girmemekte, kaldı ki üçüncü kişi adına bu şekilde bir taahhütte bulunulması da mümkün bulunmamaktadır.

 

Bu nedenle, yazınız ekindeki taahhütname başlığını taşıyan İşlemin mahiyeti itibariyle beyanname niteliğinde olmasından dolayı, düzenlenen bu kağıtta değer gösterilmesi zorunluluğu bulunmamaktadır.   denilmektedir.

2 - Maliye ve Gümrük Bakanlığından alınan aynı tarih ve 06725 sayılı ikinci. yazıda ise;

Yazınızda bahsedilen taahhütnamede (......... havayollarınca ......... gün ..........., manifestosu ile ............ gümrüğüne şirketimiz adına sehven gelen ............ adet emtianın ............ firmasına teslim edilmesinden doğacak her türlü hukuki ve mali yükümlülükleri kabul ve taahhüt ederiz.) denilmektedir.

İncelenmesinden de anlaşılacağı üzere düzenleme şekli itibariyle söz konusu kağıtta menkul malın teslimi ile ilgili ve bu meyanda bu malın aynına yönelik bir taahhüt düzenlenmiş bulunmakta, taahhüt eden tanımına uygun surette bir yükümlülük ve borç üstlenilmektedir.

Bu nedenle yazınızda bahsedilen taahhütnamede taahhüt konusu emtianın değerinin gösterilmesi zorunluluğu bulunmakta, dolayısıyıla söz konusu kağıdın nisbi damga vergisi ve harca tabi tutulması gerekmektedir.   denilmektedir.

Bilinmesini ve benzeri işlemler geldiğinde bir numaralı bentte yapılan taahhüt tanımına göre işlemin niteliğinin taktiri ile ona göre harç ve vergiye tabi tutulmasını rica ederim. Saygılarımla.

 

Türkiye Noterler Birliği Başkanı

Rasim EYÜBOĞLU

(Ankara 24. Noteri)