1989-107 sayılı genelge

Ankara, 27.12.1989

Özü : Üye bilgi formu Hk.

 

G E N E L G E (107)

 

           Bir yazımıza cevaben gönderilen Maliye ve Gümrük Bakanlığının 21.12.1989 gün ve HARÇ: 2232314/202/95925 sayılı yazısında : 492 sayılı Harçlar Kanunununun 42 nci maddesinde menkul ve gayrimenkul malların alım, satım, taahhüt ve rehin işlemlerini kapsayan her nev'i mukavele senet ve kağıtlarda değer gösterilmesinin zorunlu olduğu açıkça belirtilmiştir.

           Yazınız ekini oluşturan ÜYE BİLGİ FORMU VE TAAHHÜTNAME başlığını taşıyan kağıtta, ilgili Birliğe üye olmak isteyen şirket tarafından, sözü edilen kağıdın birinci bölümünde ihracat ve üretim kapasitesine ait bilgiler verilmekte, kağıdın sonuç kısmında da bilgilerin doğruluğu beyan ve taahhüt edilmektedir.

         

           söz konusu kağıdın ihtiva ettiği hususların tetkikinden. anlaşılacağı üzere, imza sahibince verilen taahhütname menkul ve. gayrimenkul bir malın alımı, satımı ve. rehnini tazammun etmemekte, dolayısıyla belli değere konu olmayan kağıdın düzenleme şekil ve muhtevası itibariyle BEYANNAME olarak değerlendirilmesi gerekmektedir.

 

           Bu nedenle mezkür kağıtla ilgili noter işleminin 492 sayılı Kanuna bağlı (2). sayılı tarifenin 11/1 pozisyonu gereğince maktu harca tabi tutulması gerekmektedir. Öte yandan, herhangi bir Resmi Daireye verilmek üzere düzenlenmediği anlaşılan bu kağıdın damga vergisine tabi tutulması mümkün bulunmamaktadır.   denilmektedir.

 

           Bilinmesini ve buna göre işlem ifasını rica ederim.

           Saygılarımla.

Türkiye Noterler Birliği Başkanı

Uğur KALAFATOĞLU

(İstanbul 20. Noteri)