1989-104 sayılı genelge

Ankara, 25.12.1989

Özü : Değer bulunan vakıf senetleri Hk.

 

G E N E L G E (104)

 

           Bir vakıf senedinde hem para ve hem de değeri belirtilmiş gayri menkuller bulunması halinde harç ve damga vergisine esas olacak matrahın ne olduğuna ilişkin sorumuza, Adalet Bakanlığı aracılığı iİe Maliye ve Gümrük Bakanlığından gönderilen 20.11.1989 tarih ve HARÇ : 2232314/198 /85013 sayılı yazıda:

           Bilindiği üzere, 492 sayılı Harçlar Kanunununun 42. maddesinde, menkul mallar hakkında alım, satım, taahhüt ve rehinle ilgili har nevi mukavele, senet ve kağıtlarda değer gösterilmesi mecburidir. Rehin bordroları hakkında bu hüküm uygulanmaz, denilmiş ve aynı kanuna bağlı (2) sayılı tarifenin 1/1 pozisyonunda da, muayyen bir meblağı ihtiva eden her nevi senet, mukavelename ve kağıtlardan beher imza için binde 0.50 nisbetinde harç alınacağı belirtilmiştir.

           Öte yandan, tarifenin 11/11 pozisyonunda, belli bir meblağı ihtiva etmeyen umumi ibra, umumi makbuz, tahkimname, ölüme bağlı tasarruf senet ve mukaveleleri, ölünceye kadar bakma akdi, vakıf aile vakıfları, evlat edinme, karı koca haklarının idaresi, babalığı tanıma senetleri, miras taksim mukaveleleri, ifraz mukaveleleri ve ,bunlardan rücu ve bunların feshi ve bunların teferruatına dair senet, mukavele ve kağıtların düzenlenmesinden ve noter tarafından re'sen. düzenlenecek tutanaklardan ise maktu harç alınacağı hükme bağlanmıştır.

           İncelenmesinden de görüleceği gibi, sözü edilen tarife pozisyonunda belirtilen. işlemlerden ve bu meyanda VAKIF SENEDİNDEN, değer gösterilmemiş ise maktu harç alınması esası getirilmiş bulunmaktadır. Bu nedenle bu işlemlerde 42. madde; hükmü çerçevesinde değer gösterilmesi mecburi bulunmamaktadır. Ancak, vakıf senedinde düzenleme şekli itibariyle para miktarı ve gayri menkulün de değeri gösterilmiş ise para miktarı üzerine gayrimenkulün değerinin ilavesi ile elde edilecek toplam miktar üzerinden nispi damga vergisi ve harcın alınması gerekmektedir.

           Buna göre, bir vakıf senedinde değer gösterilmesi mecburi olmamakla birlikte söz konusu kağıtta hem para hem de gayrimenkul değerinin gösterilmiş olması halinde toplam miktar üzerinden, gayrimenkulün değeri gösterilmemiş ise sadece senetteki para miktarı üzerinden nispi damga vergisi ve harcın alınması icabeder.   denilmektedir.

           Bilinmesini ve vakıf senedi düzenlenmesi halinde buna göre işlem ifasını rica ederim:

           Saygılarımla.

Türkiye Noterler Birliği Başkanı

Uğur KALAFATOĞLU

(İstanbul 20. Noteri)