1989-100 sayılı genelge

Ankara, 25.12.1989

Özü : Çiftçiye satılacak tarımsal araçlar Hk.

 

G E N E L G E (100)

 

        Bir sorumuz üzerine Maliye ve Gümrük Bakanlığından gönderilen 4.12.1989 gün ve HARÇ: 2232314-199/89538 sayılı yazıda :

        Bilindiği üzere 492 sayılı HarçIar Kanununun 42. maddesinde, değer ve ağırlık ölçüsüne göre harca tabi işlemlerde (2) sayılı tarifede yazılı değer veya ağırlıkların esas alınacağı, menkul ve gayrimenkul haklar hakkında alım, satım, taahhüt ve rehinde ilgili her nevi mukavele, senet ve kağıtlarda değer gösterilmesinin mecburi olduğu hükme bağlanmıştır .

        Mezkur hüküm çerçevesinde, Ziraat Bankası. kredisi ve Bankanın aracılığı ile çiftçiye satılmak üzere yerli üreticilerce üretilen tarımsal araçların satışından dolayı düzenlenen taahhütnamede, satışı yapılacak malların cinsi belli ve ancak miktarı bilinmemekle birlikte, mezkur kağıtta 492 sayılı Harçlar Kanununun 42, maddesi hükmü karşısında değer gösterilmesi zorunlu bulunmaktadır.

        Buna göre, yerli üretici tarafından çiftçiye satışı yapılacak olan tarımsal araçların her zaman için bir rayiç fiyatı bulunduğu dikkate alındığında, taahhütnamede tahmini satış tutarının gösterilerek, taahhütnamenin bu değer üzerinden binde 5 nisbetinde damga vergisine, noterde yapılacak işlemlerin . ise binde 0,50 nisbetinde harca tabi tutulması icab eder.   denilmektedir.

           Bilinmesini ve buna göre işlem ifasını rica ederim, Saygılarımla.

 

Türkiye Noterler Birliği Başkanı

Uğur KALAFATOĞLU

(İstanbul 20. Noteri)