1988-87 sayılı genelge

Ankara, 28.12.1988

Özü : Sit alanı içerisinde yapılaşma yasağı getirilen araziler üzerinde bulunan gayrimenkullerin onarımı ile ilgili işlem ve düzenlenen kağıtlara vergi, resim ve harç istisnası tanımamakta, ayrıca 492 sayılı Harçlar Kanunu ile 488 sayılı Kanunda da konuya ilişkin herhangi bir muafiyet hükmü bulunmamaktadır.

 

G E N E L G E (87)

 

        Bazı Noterlerimizden yapılan başvurularda Kültür, ve Tabiat Varlıklarına ilişkin Noterlik işlemlerinde tanınan muafiyet hükmünde tereddüt edildiği anlaşılmıştır. Bu nedenle müracaat ettiğimiz Maliye ve Gümrük Bakanlığından gönderilen bir yazıda; 2863 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanununun 21- nci maddesinde, (......tapu kütüğüne korunması gerekli taşınmaz kültür varlığıdır kaydı konulmuş olan ve I nci ve II nci gurup olarak gruplandırılmış bulunan taşınmaz kültür varlıkları ile arkeolojik sit alanı ve doğal sit alanı olmaları nedeniyle üzerlerine kesin yapılanma yasağı getirilmiş taşınmaz kültür ve tabiat varlıkları olan parseller her türlü vergi, resim ve harçtan muaftır.

        Kültür varlıklarının korunması maksadıyla tespit, proje, bakım, onarım, restorasyon ve kazı ile müzelerin güvenliği için kullanılmak şartıyla, Türkiye Büyük Millet Meclisi, Milli Savunma Bakanlığı, Bakanlıkça ve Vakıflar Genel Müdürlüğünce dışarıdan getirilecek her türlü araç, gereç, makine, teknik malzeme ve kimyevi maddeler ile altın ve gümüş varak, her türlü vergi, resim ve harçtan muaftır.

        Koruma kurulları kararına uygun olarak bu taşınmaz kültür varlıklarında yapılan onarım ve inşaat işleri Belediye Gelirleri Kanunu gereğince alınacak vergi, harç ve harcamalara katılma paylarından müstesnadır. denilmektedir.

        İncelenmesinden de görüleceği gibi mezkur muafiyet hükmü, sit alanı içerisinde yapılaşma yasağı getirilen araziler üzerinde bulunan gayrimenkullerin onarımı ile ilgili işlem ve düzenlenen kağıtlara vergi, resim ve harç istisnası tanımamakta, ayrıca 492 sayılı Harçlar Kanunu ile 488 sayılı Kanunda da konuya ilişkin herhangi bir muafiyet hükmü bulunmamaktadır.

        Bu nedenle, müteahhit ............ üzerinde kalan ............... lira ihale bedeli Ahlat Selçuklu Mezarlığı onarım işi ile ilgili olarak noterde düzenlenen sözleşmeden dolayı tahsil olunan damga vergisi ve harcın iade edilmesi mümkün değildir. denilmektedir.

        Bilinmesini ve söz konusu 2863 sayılı Kanunla işlemlerde muafiyet hükümlerinin yukarıda belirtilen sınırlar çerçevesinde uygulanmasını rica ederim.Saygılarımla,

 

Türkiye Noterler Birliği Başkanı

Rasim EYÜBOĞLU

(Ankara 24. Noteri)