1988-71 sayılı genelge

Ankara, 27.10.1988

Özü ; Birden fazla nüsha düzenlenen Noterlik işlemleri Hak.

 

GENELGE (71)

 

        Düzenleme şeklinde yapılan noterlik işlemlerinden birden fazla asıl nüsha istendiğinde harç ve damga vergisinin ne şekilde alınacağına ilişkin sorumuza Adalet

Bakanlığı aracılığı ile Maliye ve Gümrük Bakanlığından verilen 12.10.1988 gün ve 62667 sayılı yazıda :

        Belli meblağı ihtiva eden birden fazla nüsha üzerinde yer alan imzaların tasdikinden alınacak harç konusu ilgi yazınız dikkate alınarak bir kere daha incelenmiş ve tayin olunan Bakanlığımız görüşü aşağıda belirtilmiştir.

        Bilindiği gibi, 492 sayılı Harçlar Kanununa ekli (2) sayılı tarifenin I-Değer veya ağırlık üzerinden alınan nispi harçlar bölümünün birinci fıkrasında muayyen bir meblağı ihtiva eden her nevi senet, mukavelename ve kağıtlardan beher imza için binde 0,50 nisbetinde harç alınacağı açıklanmış, bütün imzalar için bu suretle alınacak harcın toplam miktarının 3000.- liradan az 1.500.000.- liradan çok olamayacağı belirtilmiştir.

        Söz konusu harçların harca konu işlemin yapılması karşılığında tahsil edilmesi dikkate alındığında noterliklerde yapılan tasdik işlemleri sebebiyle birden fazla nüsha olarak verilen kağıtların her birinde işlem sahiplerine ait imzaların tasdiki söz konusudur.

        Bu durumda, noterlerce yapılan tasdik işlemleri harcın konusuna girdiğine göre aynı işle ilgili olarak birden fazla düzenlenen ve belli meblağı ihtiva eden nüshalardaki imzaların tasdiki işlemlerinden. her nüshadan ayrı ayrı olmak üzere beher imza için binde 0.50 nispetindeki harcın alınması gerekmektedir,

        492 sayılı Kanunda her nüshanın ayrı ayrı ve aynı nisbette harca tabi olacağına dair bir hükme yer verilmemiş olması bu kağıtların her birinden yukarıda açıklanan esaslar çerçevesinde gerekli harcın alınmasına engel teşkil etmemektedir.

        Öte yandan, kanuna ekli (2) sayılı tarifenin II/5-a pozisyonunda, ilgililere veya ibraz

edenlere verilecek her türlü mukavele, senet, yazılı kağıt ve kayıt suretlerinin ve fotokopilerinin beher sayfasından 150.- TL. maktu harç alınacağı hükme bağlanmıştır.

Mezkür tarife hükmü çerçevesinde noterlerce tasdik işlemine tabi tutulan nüshaların maktu harç kapsamında mütalaasına da imkan bulunmamaktadır.

        Maktu harç alınması imza onaylanması söz konusu olmaksızın örnek verilmesine bağlı olup, yukarıda belirtildiği üzere imza tasdiki işlemi beher imza için maktu veya nisbi harç uygulamasını gerektirmektedir.

        Kaldı ki, Noterlik Kanununun 3 ncü bölümünde   onaylama işlemleri dördüncü bölümünde   örnek verme işleri düzenlenmiştir. Noterlik Kanununun 90. maddesinde belirtildiği üzere, imzanın onaylanması, imzayı atan şahsa aidiyetinin belgelendirilmesi işlemidir. Örnek verme ise, noterler tarafından yapılan işlemlerin kanunda belirlenen esaslar (Noterlik Kanunu Madde 94-99) dairesinde suretlerinin verilmesi işidir.

        Bu durumda. imzanın onaylanması ile örnek verme arasında mahiyet farkı bulunmakta, imza tasdiki işlemi her nüsha üzerinde ayrı ayrı işlem yapılmak suretiyle yerine getirilmektedir:

        Bu nedenle, noterlerce ayrı ayrı imza tasdik işlemine tabi tutulan ve muayyen meblağı ihtiva eden nüshaların her birinden (2) sayılı tarifenin I/1 pozisyonu gereğince harç alınması gerekmektedir. denilmektedir.

        Bilinmesini ve imza tasdikini gerektiren her türlü işlemlerin birden fazla nüsha olarak düzenlenmesi halinde buna göre işlem yapılmasını rica ederim. Saygılarımla,

 

Türkiye Noterler Birliği Başkanı

Rasim EYÜBOĞLU

(Ankara 24. Noteri)