1988-44 sayılı genelge

Ankara, 11.7.1988

Özü : Belge tasdik ettireceklerin verecekleri belgeler Hak.

 

GENELGE (44)

 

        Belge tasdik ettirecek kişilerin vergi dairelerinden alarak noterlere ibraz edecekleri belgeler konusunda doğan tereddütler üzerine başvurduğumuz Maliye ve Gümrük Bakanlığından gönderilen 6.6.1988 gün ve 35539 sayılı yazı aynen aşağıya çıkarılmıştır.

        ..Yazınızın incelenmesinden, vergi dairelerince mükelleflere verilen belge tasdik ettirmelerinde sakında bulunmadığını gösteren yazıların geçerliliği konusunda farklı sürelerin verildiği, ayrıca bazı vergi dairelerince de mükelleflere borcu olduğu gerekçesiyle söz konusu belgenin verilmediği belirtilerek mükelleflere verilen belgenin kaç gün süre ile geçerli olduğu konusunda Bakanlığımızca bir süre tespit olunması ve vergi borcu olanlara belge erilmemesi yolundaki uygulamaya engel olunmasının talep edildiği anlaşılmıştır.

        Bilindiği üzere, 17.3.1988 tarih ve VUK : 2/24490-408 sayılı Vergi Usul Kanunu 2 sıra no.lu iç genelgesi ile, anlaşmalı matbaa işletmecilerine her belge basımından, noterlere ise her belge tasdikinden önce mükelleflerden vergi dairesi müdürü ve vergi dairesi müdürünün imzasını taşıyan, mükellef olduklarını ve belge tasdik ettirmelerinde sakınca bulunmadığını belirten bir yazıyı isteme mecburiyeti getirilmiştir.

        Ayrıca, mükelleflerin vergi dairelerinden alacakları belge tasdik ettirilmesinde sakınca bulunmadığını gösteren yazının geçerlilik süresi konusunda iç genelgede herhangi bir açıklamaya yer verilmemiştir. Ancak, uygulamada birliğin sağlanması amacıyla mükellefler tarafından bağlı oldukları vergi dairelerinden alınan ve belge tasdik ettirilmesinde sakınca bulunmadığını gösteren yazının geçerlilik süresinin tespiti konusunda çalışmalar devam etmekte olup, tamamlandığında gerekli, duyuru yapılacaktır.

        Öte yandan yazınızda bazı vergi dairelerince vergi borcu olan mükelleflere belge tasdik ettirmelerinde sakınca bulunmadığını gösteren yazının verilmediği belirtilerek, bu uygulamaya engel olunması talep edilmekte ise de, Bakanlığımıza bu konuda müşahhas bir olay bildirilmesi halinde gerekli işlemin yapılacağı tabiidir.   denilmektedir.

Söz konusu yazı yeni bir şey getirmemekte ise de, içindeki bilgilerin noterlerce bilinmesinde yarar görüldüğünden bilgi edinilmesini rica ederim. Saygılarımla,

 

Türkiye Noterler Birliği Başkanı

Rasim EYÜBOĞLU

(Ankara 24. Noteri)