1988-40 sayılı genelge

Ankara; 5.7.1988

Özü : Birden fazla tarafı bulunan işlem kağıtlarının farklı noterliklerde imzalanması halinde harç ve damganın ne şekilde alınacağı Hak.

 

GENELGE (40)

 

           Bir Noterimizin sorusu üzerine Adalet Bakanlığına intikal ettirdiğimiz ve bu konuda anılan Bakanlığın Maliye ve Gümrük Bakanlığından alıp, cevaben Birliğimize gönderdiği 10.3.1988 gün ve GEL : HARÇ : 22323501967/16003 sayılı yazı örneği aynen aşağıya çıkarılmıştır.

             Bilindiği üzere 488 sayılı Kanununun 1 nci maddesinde (bu kanuna. ekli 1 sayılı tabloda yazılı kağıtlar damga vergisine tabidir. Bu kanundaki kağıtlar terimi, yazılıp imzalanmak veya imza yerine geçen bir işaret konmak suretiyle düzenlenen ve herhangi bir hususu ispat veya belli etmek için ibraz edilebilecek belgeleri ifade eder.) hükmüne yer verilmiştir.

           Öte yandan, 492 sayılı Harçlar Kanununa bağlı değişik iki sayılı tarifenin I/1 pozisyonunda muayyen bir meblağı ihtiva eden her nev'i senet, mukavelename ve kağıtlardan beher imza için binde yarım nisbetinde harç alınacağı, bütün imzalar için bu suretle alınacak harcın toplam miktarının 3000 liradan az, 1.500.000- liradan çok olamayacağı hükme bağlanmıştır.

           Yukarıda belirtilen kanun hükümleri de dikkate alınarak bir iş kağıdında yer alan

 

imzaların farklı tarihlerde noter tasdikine ilişkin olarak tayin olunan Bakanlığımız görüşü aşağıda belirtilmiştir.

 

        1 - Harç yönünden :

        a) Dışarıda düzenlenerek noter tasdikine getirilen ve taraflardan her ikisinin veya yalnızca birinin imzasını ihtiva eden sözleşmedeki imzalardan birini veya mevcut imzayı tasdik eden noterin yalnızca tasdik ettiği imzaya tekabül eden harcı tahsil etmesi,

        b) söz konusu sözleşmedeki diğer imzaya veya bu sözleşmeye işlem taraflarından diğeri tarafından ileriki bir tarihte konan imzaya ait harcın ise bu imzaya ait tasdik işlemini, bilahare yapan aynı veya başka bir noter tarafından tasdik sırasında tahsili mümkün bulunmaktadır.

        Ancak, 492 sayılı Kanunun 42 nci maddesi hükmü gereğince belli değeri ihtiva eden ve nisbi harca tabi tutulması gereken sözleşmelerden alınacak harcın hesabında farklı tarihlerde imza tasdiki işlemi yapan noterlerce asgari ve azami harç miktarlarının dikkate alınması gerekmektedir.

        2 - Damga vergisi yönünden :

        İmzalardan birinin tasdiki için herhangi bir notere getirilen sözleşmede, taraflardan her kişinin veya birisinin imzasının mevcut olması hallerinde kağıda ait damga vergisinin ilk tasdik işlemini yapan noter tarafından tahsil edilmesi icabeder. denilmektedir.

 

        Bilinmesini ve benzeri işlemlerde buna göre hareket olunmasını rica ederim.Saygılarımla,

 

Türkiye Noterler Birliği Başkanı

Rasim EYÜBOĞLU

(Ankara 24. Noteri)