1988-33 sayılı genelge

Ankara, 2.5.1988

Özü ; Bazı ihale sözleşmelerinde idare dilediği takdirde %... eksik veya fazlasını yaptırabilir hükmünü taşıyan her nev'i sözleşmelerin düzenlenmesinde, bedel farkları nazara alınmaksızın kağıdın ihtiva ettiği değer üzerinden damga vergisine tabi tutulması gerekmektedir.

 

G E N E L G E (33)

 

           Bazı ihale sözleşmelerindeki kayıt ve ibareler nedeniyle matrahın ne olacağını da tereddüt edilmiş olup, bu konudaki sorumuza Maliye ve Gümrük Bakanlığından gönderilen 21.4.1988 gün ve DMG : Y : 2101102-54/ 26794 sayılı yazıda :

             Bilindiği üzere, 488 sayılı Damga Vergisi Kanununun 10 ncu maddesinde,

(Damga vergisi nisbi veya maktu olarak alınır. Nisbi vergide kağıtların. nev'i ve mahiyetlerine göre, bu kağıtlarda yazılı belli para, matbu vergide kağıtların mahiyetleri esastır.

           Belli para terimi, kağıtların ihtiva ettiği veya bunlarda yazısı rakamları hasıl edeceği

parayı ifade eder.) denilmek suretiyle, kağıtlarda ve bu arada sözleşmelerde yazılı belli paranın, yani sözleşmenin ihtiva ettiği veya bu sözleşmede yazılı rakamlardan elde edilecek miktarın dikkate alınması gerekeceği belirtilmiş bulunmaktadır.

           Bu itibarla, ileride ne miktarda artacağı veya eksileceği bugünden belli olmayan bedel farklarının sözleşmenin düzenlendiği anda dikkate alınarak vergiye tabi tutulması kanunun ruh ve amacına aykırı olur.

           Bu nedenle, idare dilediği takdirde %... eksik veya fazlasını yaptırabilir hükmünü

taşıyan her nev'i sözleşmelerin düzenlenmesinde, bedel farkları nazara alınmaksızın kağıdın ihtiva ettiği değer üzerinden damga vergisine tabi tutulması gerekmektedir. denilmektedir.

           Bilinmesini ve buna göre işlem ifasını rica ederim.Saygılarımla.

 

Türkiye Noterler Birliği Başkanı

Rasim EYÜBOĞLU

(Ankara 24. Noteri)