1988-23 sayılı genelge

Kamu idarelerine verilmek üzere ilgili mevzuatla belirlenen kurallara uyulacağına ilişkin olarak düzenlenen taahhütnameler hakkında bu hüküm uygulanmaz." Harçlar Kanununun 42/2. maddesi  ve 2008/25 sayılı genelge ile birlikte değerlendirilmelidir.(Değer yazılmaz ise)


Ankara, 4.4.1988

Özü : Belediye İmar Müdürlüklerine verilen bazı taahhütnameler

 

GENELGE (23)

 

        Bir sorumuz üzerine Maliye ve Gümrük Bakanlığından aldığımız 29.3. 1988 gün ve HARÇ : 2232314-172/20958 sayılı yazıda.

        Yazınızda Belediye İmar Müdürlüğüne verilen bazı taahhütnamelerde değer

gösterilip gösterilmeyeceği hususu sorulmaktadır.

        Bilindiği üzere, 492 sayılı Harçlar Kanununun 42 nci maddesinde, menkul ve gayrimenkul mallar hakkında alım, satım, taahhüt ve rehinle ilgili her nevi mukavele, senet ve kağıtlarda değer gösterilmesinin mecburi olduğu hükmü bağlanmış bulunmaktadır.

        Yukarıdaki hükümden de anlaşılacağı üzere, menkul ve gayrimenkul malların alım, satım taahhüt ve rehin işlemlerini kapsayan her nevi mukavele, senet ve kağıtlarda nispi harç ve damga vergisine esas teşkil etmek üzere değer gösterilmesi zorunlu bulunmaktadır. Şahıslarca imarsız arsa üzerine yapılan inşaattan dolayı ileride doğacak her türlü sorumlulukların kendilerine ait olacağına dair belediye imar müdürlüklerine hitaben noterliklerde düzenlenen ve yazınız ekinde bir örneği gönderilen taahhütnameler mezkür 42 nci maddeye göre mahiyet itibariyle değer gösterilmesi mecburi kağıtlar arasında bulunmakta, esas itibariyle söz konusu kağıtta bir değer yer almaktadır.

        Buna göre, söz konusu taahhütnamelerin ihtiva ettikleri değer üzerinden nisbi harç ve damga vergisine tabi tutulması icab eder.   denilmektedir.

        Söz konusu taahhütname örneği ilişikte gönderilmiştir. Bilinmesini ve .buna göre işlem yapılmasını rica ederim.Saygılarımla,

 

Türkiye Noterler Birliği Başkanı

Rasim EYÜBOĞLU

(Ankara 24. Noteri)

 

 

TAAHHÜTNAME

 

.............. Belediyesi İmar Müdürlüğüne

 

           Ankara'da Siteler; Fatih Sokak No: 62 adresinde bulunan ve ruhsatsız olarak inşaat ettiğim 900.000. TL. değerindeki inşaattan dolayı ileride doğacak her türlü sorumlulukların tarafıma ait olacağını kabul ve taahhüt ederim. /   /

 

Taahhüt Eden.                                  

İsim     Soyadı                                                          

Adres                                                          

Noter Tasdik Şerhi