1988-21 sayılı genelge

Ankara, 29.3.1988

Özü : Gecekondu önleme bölgelerinin imar ve ıslahını yapmak amacıyla açılacak ihaleler dolayısıyla düzenlenecek sözleşmelerin damga vergisi ve harçtan istisna olacağına dair herhangi bir hüküm bulunmamaktadır.

 

G E N E L G E (21 )

 

        Bir soru üzerine Maliye ve Gümrük Bakanlığından aldığımız 8.3.1988 gün ve DMG : Y : 2101105-26/15461 sayılı yazıda :

        İncelenmesi ile görüleceği üzere 2981 sayılı Kanunda gecekondu önleme bölgelerinin imar ve ıslahını yapmak amacıyla açılacak ihaleler dolayısıyla düzenlenecek sözleşmelerin damga vergisi ve harçtan istisna olacağına dair herhangi bir hüküm bulunmamaktadır.

        Ancak, 775 sayılı Kanununun 33 ncü maddesinin birinci fıkrasında, bu kanun hükümlerine dayanılarak yapılan ivazlı veya ivazsız devir, temlik, kamulaştırma, alım, satım, kira, geri alma, geri verme, ifraz, tevhit, tescil, cins değişikliği, rehin tesis ve terkini. ıslah, değişiklik, onarım, inşa ve ikmal gibi her türlü işlemler, sözleşmeler, beyannameler ve benzerlerinin her türlü vergi, resim ve harçtan muaf olacağı hükmü yer almaktadır.

        Bu nedenle, yazınızda sözü edilen sözleşmeler, 2981 sayılı Kanun hükümlerine göre düzenleniyorsa 488 Sayılı Kanun hükümleri çerçevesinde damga vergisine, 492 sayılı Kanun hükümleri çerçevesinde harca tabi tutulması; 775 sayılı Kanun hükümlerine göre düzenleniyorsa, damga vergisi ve harçtan istisna edilmesi gerekir.   denilmektedir.

           Bilinmesini ve buna göre işlem ifasını rica ederim. Saygılarımla,

 

Türkiye Noterler Birliği Başkanı

Rasim EYÜBOĞLU

(Ankara 24. Noteri)