1988-17 sayılı genelge

Ankara, 29.3.1988

Özü : Fatura ve benzeri belge tasdikleri Hak.

 

G E N E L G E (17)

 

        Maliye ve Gümrük Bakanlığından Birliğimize gönderilen 22.3.1988 gün ve VUK : 2/24445-232/794-19432 sayılı yazıda :

        Bakanlığımızca yayınlanan 17.3.1988 tarih ve GEL : VUK-2/24490-408 /18001 sayılı Vergi Usul Kanunu 1988/2 sıra nolu İç Genelgesi ile belgelerin basım, dağıtım ve tasdiki konusunda daha önce yönetmelik, genel tebliğ ve iç genelgelerle yapılan düzenlemelere ilaveten yeni düzenlemeler yapılmıştır.

        Yapılan bu düzenleme ile noterlere, her belge tasdikinden önce, mükelleflerden vergi dairesi mührü ve vergi dairesi müdürünün imzasını taşıyan mükellef olduklarını ve belge tasdik ettirmelerinde sakınca bulunmadığını belirten bir yazı isteme mecburiyeti getirilmiştir.

        Buna göre, noterler belge tasdik ettirmek isteyen her mükelleften öncelikle, mükellefin bağlı olduğu vergi dairesince verilmiş belge tasdik. ettirme izin yazısını isteyeceklerdir. Bu yazıya sahip mükelleflerin belgelerini tasdik edecek olan noter tasdik işlemine başlamadan önce izin yazısındaki bilgilerle, tasdik edilecek belgedeki bilgileri karşılaştıracak ve bilgilerin birbirini tutması halinde tasdik işlemini yapacaktır. Tasdik işleminden sonra söz konusu yazıyı mükelleften alacaktır.

        Mükelleflerin, belgelerini notere tasdik ettirmesinde sakınca bulunmadığını gösteren yazıyı ibraz edememeleri veya bu yazıyı ibraz etmekle birlikte yazıda yer alan bilgilerle mükellef ya da vekilinin hüviyetinde yer alan bilgilerin birbirini tutmaması halinde, kesinlikle noterler belgeleri tasdik etmeyeceklerdir.

        Ayrıca, bilindiği gibi 159 ve 164 sıra numaralı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğleri uyarınca noterler her takvim ayı içinde tasdik ettikleri belgelere ilişkin biIgi formunu her mükellef itibariyle düzenlemek ve ertesi ayın sonuna kadar mükellefin bağlı olduğu vergi dairesine göndermek zorundadırlar.

        Bu defa, noterler düzenledikleri bilgi formuyla birlikte, mükelleflerden aldıkları ve belge tasdik ettirmelerinde sakınca bulunmadığını gösteren yazıyı da mükelleflerin bağlı oldukları vergi dairesine göndereceklerdir.

        Bilgi edinilmesini ve anılan iç genelgede yer alan hususların Birliğinize bağlı noterlere

ivedilikle duyurulmasına rica ederim.   denilmektedir.Bilinmesini ve buna göre işlem ifasını rica ederim.Saygılarıma.

 

Türkiye Noterler Birliği Başkanı

Rasim EYÜBOĞLU

(Ankara 24. Noteri)

 

 

Ek: 1 adet Maliye ve Gümrük Bakanlığı İç Genelgesi


T.C.

MALİYE VE GÜMRÜK BAKANLIĞI

GELİRLER GENEL MÜDÜRLÜĞÜ

ANKARA

 

 

GEL : VUK-2-24490-408-18001

VERGİ USUL KANUNU İÇ GENELGESİ

SIRA NO : 1988/2

 

 

.............................. VALİLİĞİNE

(Defterdarlık : ......... ..............)

 

        Bilindiği üzere, Vergi Usul Kanunu Uyarınca Vergi .Mükellefleri Tarafından Kullanılan Belgelerin Basım ve Dağıtımı Hakkında Yönetmelik hükümlerine göre, defterdarlıklarla anlaşmalı bulunan matbaa işletmecileri, belge basımına başlamadan. önce. mükelleflerin vergi dairesi sicil kartını görecekler ve basıp teslim edecekleri belgeleri bu kartta yer alan bilgilere göre düzenleyeceklerdir.

         

        159 ve 164 sıra numaraIı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğleri uyarınca da, noterler tasdike getirilen belgeleri tasdik etmeden önce mükelleflerden, vergi dairesince verilen mükellefiyet sicil kartlarının ibrazını isteyecekler, sicil kartındaki hesap numarası ile belgelerdeki mükellef hesap numarasının birbirini tutması halinde belgeleri tasdik edeceklerdir.

        Ancak, uygulamada mükellef sicil kartlarına göre belge basımı ve noter tasdiki sırasında bazı aksaklıkların ortaya çıktığı tespit edilmiştir. Söz konusu aksaklıkların ortadan kaldırılması amacıyla, Vergi Usul Kanununun Mükerrer 257 nci maddesinin Bakanlığımıza verdiği yetkiye dayanılarak, belge basımına ve noter tasdiki ile ayrıca işi bırakmaya ilişkin olarak aşağıdaki düzenlemeler yapılmıştır.

1 - ANLAŞMALI MATBAA İŞLETMECİLERİ VE NOTERLERİN UYACAKLARI ESASLAR ;

Anlaşmalı matbaa işletmecileri ve noterler, belgelerin basım ve dağıtımı ile tasdiki konusunda daha önce yönetmelik, genel tebliğ ve iç genelgelerle yapılan düzenlemelerin

Yanı sıra aşağıdaki esaslara da uyacaklardır.

        Defterdarlıklarla belgelerin basım ve dağıtımı konusunda anlaşma yapan matbaa işletmecileri her belge basımından, noterler ise her belge tasdikinden önce, mükelleflerden vergi dairesi mühürü ve vergi dairesi müdürünün imzasını taşıyan, mükellef olduklarını ve belge bastırmalarında veya tasdik ettirmelerinde sakınca bulunmadığını belirten bir yazı isteyeceklerdir.

        Anlaşmalı matbaa işletmecileri ile noterler, belge bastırmak veya tasdik ettirmek isteyen mükellefin veya vekilinin hüviyeti ile bunlar tarafından vergi dairesinden alınan yazıda yer alan bilgileri karşılaştırılacak ve bilgilerin birbirini tutması halinde belge basım veya tasdik işlemini yapacaklardır.

        Mükelleflerin, belgelerini anlaşmalı matbaalarda bastırmasında veya notere tasdik ettirmesinde sakınca bulunmadığını gösteren yazıyı ibraz edememeleri veya bu yazıyı ibraz etmekle birlikte yazıda yer alan bilgilerle mükellef ya da vekilinin hüviyetinde yer allan bilgilerin birbirini tutmaması halinde kesinlikle matbaa işletmecileri belgeleri basmayacaklar,

noterler de belgeleri tasdik etmeyeceklerdir.

        Vergi daireleri, yukarıda belirtilen şekilde yazı almak isteyen mükelleflerin taleplerini hemen değerlendirecekler, bu değerlendirme neticesinde anlaşmalı matbaalarda belge bastırmasında noterde belge tasdik ettirmesinde sakınca bulunmadığı tespit edilen mükelleflere iki nüsha olarak tanzim edecekleri yazının ilk nüshasını vereceklerdir.

        Ayrıca, vergi daireleri bu yazıyı verirken mutlak suretle mükellef veya vekilinin kimlik kontrolünü yapacaklardır.

        Öte yandan, götürü usulde vergilendirilen mükelleflerin sadece taşıma irsaliyesi ve konaklama tesislerinde müşteri listesi düzenleme mecburiyeti bulunduğundan bu tür mükelleflere, anılanların dışındaki belgelerin basım ve tasdik işlemi yapılmayacaktır. Anlaşmalı matbaa işletmeleri ile noterler mükelleflerden aldıkları anlaşmalı matbaalarda belge bastırmasında veya noterde belge tasdikinde sakınca bulunmadığını gösteren yazıyı, düzenledikleri bilgi formuyla birlikte defterdarlıklara göndereceklerdir.

        Defterdarlıklar, yukarıda yer alan hususların il sınırları içinde kalanı anlaşmalı matbaa işletmecileri ve noterlere derhal yazı ile duyurulacaktır.

II - İŞİ BIRAKMAYA İLİŞKİN DÜZENLEMELER

         

        213 sayılı Vergi Usul Kanununun 160 ıncı maddesinde; 153 üncü maddede yazılı mükelleflerden işi bırakanlar, keyfiyeti vergi dairesine bildirmeye mecburdurlar. Kazançları götürü usulde tespit edilenlerin işi bırakmayı vergi karnesine işaret ettirmeleri bildirme yerine geçer.   hükmü yer almaktadır. Yukarıdaki madde hükmüne göre, işi terk eden vergi mükellefleri işi terk dilekçelerini bağlı bulundukları vergi dairelerine vermek mecburiyetindedirler.

        Vergi daireleri, işini terk ettiğini bildiren mükelleflerden, faaliyetleri süresine Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğleri uyarınca noter tasdikli veya Vergi Usul Kanunu Uyarınca Vergi Mükellefleri Tarafından Kullanılan Belgelerin Basım ve Dağıtımı Hakkında Yönetmelik hükümlerine göre anlaşmalı matbaalara bastırdıkları kullanılmamış bulunan belgelerin ibrazını isteyeceklerdir.

        İbraz edilen kullanılmamış bu belgeleri vergi daireleri, İşi bırakma nedeniyle iptal edilmiştir.   kaşesi ve üzerine vergi dairesi mühürünü basmak suretiyle iptal edecekler ve iptal edilen bu belgeleri mükelleflere iade edeceklerdir.

        Ayrıca, kullanılan belgelerin türü, en son tarihi ile seri ve sıra numarası tespit edilerek, bu husus vergi dairesi müdürü ile mükellef veya vekilinin imzasının yer aldığı bir tutanağa bağlanacaktır. Bu tutanağın bir nüshası mükellefin tarh dosyasında saklanacaktır. Bilgi edinilmesini ve gereğini rica ederim.

 

Murat SEMERCİGİL

Gelirler Genel Müdür

Yardımcısı

(İmza)