1988-12 sayılı genelge

Ankara. 8.3.1988

Özü : Kara manifestolarından örnek istenmesi halinde, damga vergisi ve cezasının tahsilinden sonra işlem yapılması gerektiğiHak.

 

GENELGE (12)

 

           Birliğimize intikal eden bazı başvurulardan, özellikle güney ve güney doğu bölgelerindeki noterlerimize örneklerinin çıkartılması için getirilen kara manifestolarının damga vergilerinin tahsil edilip edilmediklerinin anlaşılamadığı ve bu gibi hallerde ne şekilde işlem yapılması gerektiğinin sorulduğu anlaşılmıştır.

 

          Damga Vergisi Kanununun 27. maddesinde,   Noterler pulsuz veya noksan pullu kağıtları, usulen vergi ve cezası tahsil edilmedikçe tasdik etmekten veya bunların suretlerini çıkarıp vermekten memnundurlar.

 

           Bu kağıtlardan dolayı alınması lazım gelen vergi ve cezayı sahipleri rızaları ile ödemek isterlerse, noterler mezkur kağıtlara ait vergi ve ceza miktarında damga pulu yapıştırıp, iptal ettikten sonra muameleye devam edebilirler.   denilmektedir.

 

           Buna göre; damga vergisi noksan bir manifestodan örnek istenmesi halinde, vergi ve cezasının tahsilinden sonra işlem yapılmasının bilinmesini ve buna göre gereğinin ifasını rica ederim. Saygılarımla,

 

Türkiye Noterler Birliği Başkanı

Rasim EYÜBOĞLU

(Ankara 24. Noteri)