1987-29 sayılı genelge

Ankara, 30.3.1987

Öz : Katma Değer Vergisi beyannamesinde, bir vergilendirme döneminde yapılan teslim ve hizmetlerin karşılığını teşkil eden bedel üzerinden hesaplanan Katma Değer Vergisinin kesirli çıkması halinde söz konusu kesirler dikkate alınmayacaktır.

 

GENELGE (29)

 

................................................... NOTER ODASI BAŞKANLIĞINA

................................................... NOTERLİĞİNE

 

Noterliklerde Katma Değer Vergisi uygulamasına ilişkin bazı tereddütlerin bize ulaşması karşısında, başvurduğumuz Maliye ve Gümrük Bakanlığından aldığımız 26.3.1987 gün ve KDV : 2601020-23818 sayılı yazıda :

 ...... Noterlik hizmetlerinden alınacak Katma Değer Vergisinin Adalet Bakanlığınca tespit edilen noterlik ücretlerine dahil edilmeyip, düzenlenecek noter makbuzlarında ayrıca gösterilmesi yolundaki talebinizin uygun bulunduğu daha önce bildirilmişti.

Buna göre, 29.11.1985 tarihli mükerrer Resmi Gazetede yayınlanan 76/11217 sayılı Bakanlar Kurulu kararı gereğince, noterlik hizmetlerine 1.12.1986 tarihinden itibaren Katma Değer Vergisi nispeti % 12 olarak uygulanacak ve noterlik makbuzunda ayrıca gösterilecektir.

Söz konusu hesaplama sonucunun küsuratlı çıkması halinde ise, daha önce bildirdiğimiz gibi verilecek Katma Değer Vergisi beyannamesinde, bir vergilendirme döneminde yapılan teslim ve hizmetlerin karşılığını teşkil eden bedel üzerinden hesaplanan Katma Değer Vergisinin kesirli çıkması halinde söz konusu kesirler dikkate alınmayacaktır.

Ancak, bu safhaya kadar alınacak Katma Değer Vergisinde hesaplanan lira kesirleri dikkate alınacaktır.   denilmektedir. Bilinmesini ve buna göre işlem ifasını rica ederim. Saygılarımla,

 

Türkiye Noterler Birliği

Başkanı Rasim EYÜBOĞLU

(Ankara 24. Noteri)