1987-28 sayılı genelge

 

Ankara, 30.3.1987

Özü ; Noterlik işlemlerinin bazı kişi, makam ve merciye bildirilmesi hallerinde ayrıca bu tebliğ işleminden dolayı muhatap adedine göre ikinci bir harç alınmasına gerek olmadığı Hak.

 

GENELGE (28)

 

................................................... NOTER ODASI BAŞKANLIĞINA

................................................... NOTERLİĞİNE

 

Kanun gereği muhatap sayısına göre maktu harca tabi tutulması gereken azil ve ihtarname işlemlerinin altındaki imzalarında onayı istenmesi halinde, bu imza onayından da ayrıca harç alınması gerektiği yolundaki Bakanlık görüşünün genelge yapıldığı malumlarıdır. Bu görüş nedeni ile, bazı noterlerimizde yeni tereddütler uyandığı yapılan başvurulardan anlaşılmaktadır. Örneğin noterliklerce yapılan bazı işlemlerin bazı yer, makam ve kişilere bildirilmesi hallerinde de, bu tebliğ işleminden dolayı muhatap sayısınca bir harç alınması gerekip gerekmediği sorulmaktadır.

 

Konu 19.3.1987 tarihli Yönetim Kurulumuzda görüşülmüş ve noterlik işlemlerinin bazı kişi, makam ve merciye bildirilmesi hallerinde ayrıca bu tebliğ işleminden dolayı muhatap adedine göre ikinci bir harç alınmasına gerek olmadığının düşünüldüğünün tüm noterlere duyurulmasına karar verilmiştir. Bilginizi ve buna göre işlem ifasını rica ederim. Saygılarımla,

 

Türkiye Noterler Birliği

Başkanı Rasim EYÜBOĞLU

(Ankara 24. Noteri)