1987-2 sayılı genelge

Ankara, 14.1.1987

Öz : Lisans sözleşmelerinde değer gösterilmesinin zorunlu olmadığı maktu damga vergisine ve harca tabi tutulması gerekir.

 

G E N E L G E (2)

 

Bir sorumuz üzerine Maliye ve Gümrük Bakanlığından aldığımız 12.12. 1986 gün ve DMG : 2101107-1.237/088086 sayılı yazıda aynen :

 

hesap şeklinde açılan kredilerle her türlü ikrazata ait taahhütname ve mukavelenamelerde değer gösterilmesinin zorunlu olduğu hükme bağlanmıştır.

 

Öte yandan, 492 sayılı Harçlar Kanununun 42. maddesinde, menkul ve gayrimenkul mallar hakkında alım, satım, taahhüt ve rehinle ilgili her nevi mukavele, senet ve kağıtlarda değer gösterilmesi mecburidir, denilmiştir.

 

Yazınız ekinde bir örneği gönderilen lisans sözleşmesi, ilgili şirketin kendi amblemini kullanmak şartı ile lisans hakkını kullanabileceğine dair bir mukavelename niteliğindedir.

Bu nedenle, herhangi bir değer taşımayan ve değer gösterilmesi de zorunlu bulunmayan mukavelenamenin maktu damga vergisine ve harca tabi tutulması gerekir.   denilmektedir.

söz konusu lisans sözleşmesinin bir örneği genelgemize ekli olarak gönderilmiştir.

 

Bilgi edinilmesini ve buna göre işlem ifasını rica ederim. Saygılarımla,

 

Türkiye Noterler Birliği Başkanı

Rasim EYÜBOĞLU

(Ankara 24. Noteri)

 


EK : 1

 

 

LİSANS SÖZLEŞMESİ

 

Veren Taraf:

Adı

Adresi

 

Alan Taraf:

Adı

Adresi

 

Konu . ..........., firmasından T. C. Sanayi ve Ticaret Bakanlığı Sinai Mülkiyet Dairesi Başkanlığınca tanzim edilmiş ............ sayılı marka tescil belgesinde gösterilen    ev ve ticari buzdolabı, soğutucular, dondurma makinası, yayık makinası, dikiş makinası, radyo, pikap, bisiklet, vantilatör, air condition, elektrik süpürgesi, bütengaz ocak ve fırını, teyp, televizyon, gaz, elektrik ve kömür sobaları için ............... tarihinden itibaren geçerli olmak ve alan tarafın kendi amblemini kullanmak şartı ile süresiz olarak .................. şirket adına kullanmak hakkı verilmiştir.

 

Veren Taraf Alan Taraf