1987-16 sayılı genelge

 Hiçbir zaman asıl işlemin değeri ile cezai şart toplanmaz.

 Harçlar Kanununun 38/2. maddesi gereğince " Pey akçesi, zamanı rücu, ücret tevkifi, cezai şart gibi bir akdin müeyyidesi kabilinden olan taahhütlerden başlı başına bir akde konu olmadıkça harç alınmaz."

 

Bu nedenle sözleşmeye cezai şartla ilgili hüküm ve değerler de eklenmişse başlı başına bir akde konu olmadığından, cezai şart miktarı daha yüksek olsa dahi harç, kira tutarı üzerinden alınacaktır.2016/93 sayılı genel yazı


Ankara, 9.3.1987

Özü : Pey akçesi, zamanı rücu, ücret tevkifi, cezai şart gibi bir aktin müeyyidesi kabilinden olan taahhütnamelere harç istisnası tatbiki için iki şartın bir arada meydana gelmesi gerekmektedir. Bunlardan birincisi, taahhütlerin bir aktin müeyyidesi kabilinden olması, ikincisi; ise başlı başına bir akde konu olmamasıdır.

 

G E N E L G E (16)

 

................................................... NOTER ODASI BAŞKANLIĞINA

................................................... NOTERLİĞİNE

 

Bir soru üzerine Maliye ve Gümrük Bakanlığından aldığımız 30.1.1987 gün ve HARÇ : 2232314-172108285 sayılı. yazıda:

 

 Bilindiği üzere, 492 sayılı Harçlar Kanunun 38 nci maddesinde, (pey akçesi, zamanı rücu, ücret tevkifi, cezai şart gibi bir aktin müeyyidesi kabilinden olan taahhütnamelerden başlı başına bir akde konu olmadıkça harç alınmaz.)denilmektedir.

 

Madde hükmünün incelenmesinden de anlaşılacağı üzere, bu maddede sayılan hususlarda düzenlenen taahhütnamelere istisna (harç istisnası) tatbiki için iki şartın bir arada meydana gelmesi gerekmektedir. Bunlardan birincisi, taahhütlerin bir aktin müeyyidesi kabilinden olması, ikincisi; ise başlı başına bir akde konu olmamasıdır.

 

Buna göre, inceleme konusu taahhütname evvelce yapılmış ve her nasılsa müeyyidesi unutulmuş bulunan, petrol ofisi bayilik sözleşmesinin müeyyidesi mahiyetinde olup, bu taahhütnamede yukarıda açıklanan kanuni, şartlardan ikincisi, tahakkuk, etmediğinden taahhütnamenin ihtiva; ettiği değer üzerinden nispi olarak damga vergisi ve harca, tabi tutulması gerekmektedir.  denilmektedir. Bilinmesini ve benzeri işlemlerde buna göre hareket ifasını rica ederim. Saygılarımla,

Türkiye Noterler Birliği

Başkanı Rasim EYÜBOĞLU

(Ankara 24. Noteri)