1987-15 sayılı genelge

Ankara, 9.3.1987

Özü: Garanti belgelerinin de nispi damga vergisi ve harca tabi tutulması gerekmektedir.

 

GENELGE (15)

................................................... NOTER ODASI BAŞKANLIĞINA

................................................... NOTERLİĞİNE

 

Birliğimize yapılan bazı başvurular üzerine, daha önce yapılmış bir sözleşme ile ilgili olarak yapılan ve garanti hükümlerini ihtiva eden sözleşmelerden alınacak harç ve damga vergisine ilişkin yazdığımız yazıya, Maliye ve Gümrük Bakanlığından verilen 28.1.1987. gün ve .HARÇ : 2232314-172/07283 sayılı yazıda;

 

Bilindiği üzere, 492 sayılı Harçlar Kanununun 42 nci maddesinin 2 nci fıkrasında, (menkul ve gayrimenkul mallar hakkında alım, satım, taahhüt ve rehinle ilgili her nev'i mukavele, senet ve kağıtlarda değer gösterilmesi mecburidir.) hükmü yer almış, kanuna ekli (2) sayılı tarifenin I/1nci bölümünde de muayyen bir meblağı ihtiva eden her nevi' i senet, mukavelename ve kağıtlardan beher imza için binde yarım nisbetinde harç alınacağı belirtilmiştir.

 

Diğer taraftan, 488 sayılı Damga Vergisi Kanunun 1 nci maddesinde, (Bu kanuna ekli 1 sayılı tabloda yazılı kağıtlar damga vergisine tabiidir.) denilmiş, kanuna bağlı (1) sayılı tablonun I/1-a bölümünde ise belli parayı ihtiva eden mukavelename, taahhütname ve temlik namelerden binde 5 nispetinde damga vergisi alınacağı hükme bağlanmıştır.

 

Ayrıca, 488 sayılı Kanunun 4 ncü maddesinin üçüncü fıkrasında, (mahiyeti tayin edilmek istenen kağıt üzerinde başka bir kağıda atıf yapılmışsa, atıf yapılan kağıdın hükümlerine nazaran iktisap ettiği mahiyete göre vergi alınır.) hükmü yer almıştır.

 

Öte yandan, 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 19 ncu maddesinin (vergi alacağı vergi Kanunlarının vergiye bağladıkları olayın vukuu veya hukuki durumun tekemmülü ile doğar.) hükmü doğrultusunda, herhangi bir işlemle ilgili olarak muhtelif zamanlarda birden fazla düzenlenen kağıt ve yapılan işlemlerin ilgili kanunlar gereği ayrı ayrı damga vergisi ve harca tabi tutulması gerekmektedir.

 

Mezkur hükümler ve yapılan açıklamalar çerçevesinde, ...:........... Noterinin yazısı ekinde gönderilen sözleşmenin nispi damga vergisi ve harca tabi tutulması gerektiği gibi, sözleşmenin 14 ncü maddesi gereği bilahare noterde düzenlenmesi öngörülen ve sözleşme konusu menkul mallara ilişkin birtakım garanti hükümlerini ihtiva eden ve bu yönü ile Harçlar Kanunun 42 nci maddesi gereğince değer gösterilmesi zorunlu olan garanti belgelerinin de nispi damga vergisi ve harca tabi tutulması gerekmektedir.

 

Sözleşme ve garanti belgesinin düzenlendiği noterliğin aynı noterlik olması veyahut sözleşme ve garanti belgelerinin ayrı ayrı noterliklerde düzenlenmiş olması hususu ise damga vergisi ve harç uygulaması bakımından bir önem arz etmemektedir.   denilmektedir.

 

Bilinmesini ve söz konusu garanti sözleşmeleri hakkında buna göre işlem ifasını rica ederim. Saygılarımla,

 

Türkiye Noterler Birliği

Başkanı Rasim EYÜBOĞLU

(Ankara 24. Noteri)