1987-12 sayılı genelge

Ankara, 9.3.1987

Öz : Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü ile müteahhitler arasında yapılan sözleşmelerin noterde tasdiki sırasında adı geçen Genel Müdürlükten harç alınmaması gerekir.

 

GENELGE(12)

 

................................................... NOTER ODASI BAŞKANLIĞINA

................................................... NOTERLİĞİNE

 

Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğünün yargı harçlarına tabi olacağına ilişkin mahkeme kararları üzerine doğan tereddüt Maliye ve Gümrük Bakanlığına intikal ettirilmiş idi. Anılan Bakanlıktan alınan 19.2.1087 gün ve HARÇ : 2232339-80/13489 sayılı yazıda;

 Bilindiği üzere 6200 sayılı Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü Teşkilat ve Vazifeleri Hakkındaki Kanunun 49 ncu maddesinde, umum müdürlüğün varidatı Kurumlar Vergisinden ve muamelatı her türlü vergi, resim ve harçtan muaftır, denilmekte, 492 sayılı Harçlar Kanunun 123 ncü maddesinde ise, özel kanunlarla harçtan muaf tutulan kişilerle istisna edilen işlemlerden harç alınmayacağı hükme bağlanmış bulunmaktadır.

Bu hükümler doğrultusunda, Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğüne yazılan ve bir örneği ilişikte gönderilen yazımızın birinci fıkrasında, anılan Genel Müdürlüğün 492 sayılı Harçlar Kanununa ekli tarifelerde yazılı harçlardan muaf tutulacağı belirtilmiştir.

Bu nedenle; Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü ile müteahhitler arasında yapılan sözleşmelerin noterde tasdiki sırasında adı geçen Genel Müdürlükten harç alınmaması gerekir.   denilmektedir.

Bilinmesini ve Devlet Su İşlerinin taraf olduğu işlemlerde bu müessese yetkililerinin imzasının harca tabi tutulmamasını rica ederim.Saygılarımla,

 

Türkiye Noterler Birliği

Başkanı Rasim EYÜBOĞLU

(Ankara 24. Noteri)