1986-80 sayılı genelge

Ankara, 24.11.1986

Özü : Bazı sözleşmelerde değer gösterilmesi gerekmediği Hak.

 

G E N E L G E (80)

 

............................ NOTER ODASI BAŞKANLIĞINA

............................ NOTERLİĞİNE

 

Bir soru üzerine Maliye ve Gümrük Bakanlığından gönderilen 31.10. 1986 gün ve DMG : 2101107-1237/76511 sayılı yazıda :

Bilindiği üzere, 488 sayılı Damga Vergisi Kanununun 11 nci maddesinde, cari hesap şeklinde açılan kredilerle her türlü ikraz ata ait taahhütname ve mukavelenamelerde değer gösterilmesinin zorunlu olduğu hükme bağlanmıştır.

Öte yandan 492 sayılı Harçlar Kanunun 42. maddesinde de, menkul ve gayrimenkul mallar hakkında alım, satım, taahhüt ve rehinle ilgili her nev’i mukavele, senet ve kağıtlarda değer gösterilmesi mecburidir, denilmiştir.

Yazınız ekinde gönderilen (Alameti Farika ve Know-How Lisans Anlaşması yurtdışında bulunan lisansör şirket ile lisansiye Karat İç ve Dış Ticaret A.Ş. arasında, lisansör şirkete ait markanın, yurtiçinde, bu markaya ait Know-How kullanılmak suretiyle üretilecek mallarda kullanılması hakkını veren bir mukavelename olduğu anlaşılmıştır. Bu hali ile söz konu-su mukavele bayilik, acentelik veya ortaklık anlaşması mahiyetinde değildir.

Bu nedenle, herhangi bir değer taşımayan ve değer gösterilmesi de zorunlu bulunmayan bu mukavelenamenin maktu damga vergisi ve harca tabii tutulması gerekir. denilmektedir.

Bilinmesini ve benzeri sözleşmelerde buna göre işlem ifasını rica ederim.Saygılarımla,

 

BAŞKAN

Rasim EYÜBOĞLU

(Ankara 24. Noteri)