1986-8 sayılı genelge

Ankara, 30.1.1986

Özü : Zilyetliğin devri sözleşmelerinde ilgilinin tapu harcı beyannamesini verdiğini ve bu beyannameye göre imza başına binde kırk tapu harcını ödediğini araştırıp tespit ettikten sonra işlemi yapılacaktır.

 

G E N E L G E (8)

 

................................................... NOTER ODASI BAŞKANLIĞINA

................................................... NOTERLİĞİNE

 

Harçlar Kanununda yapılan son değişikliklerle Noter harçları bölümünde yer alan zilyetlik devir sözleşmelerine ilişkin harç bu bölümden çıkartılarak, tapu harçları bölümüne alınmış bulunmaktadır. Diğer taraftan zilyetliğin devri sözleşmeleri sırasında noterlerin bazı hususları araştırmaları zorunluluğu da getirilmiş bulunmaktadır.

Bu son değişikliklere göre, kendisinden zilyetliğin devri sözleşmesi yapması istenilen bir noter evvela ilgilinin tapu harcı beyannamesini verdiğini ve bu beyannameye göre imza başına binde kırk tapu harcını ödediğini araştırıp tespit ettikten sonra işlemi yapacaktır. Noterce yapılan devir sözleşmesinden dolayı da imza başına binde yarım oranında nispi harç alınması gerekmektedir.

Ayrıca işlemin yapılmasından sonra ve eskiden olduğu gibi ilgili vergi dairesine işlemin bir örneğinin gönderilmesi suretiyle bilgi verilmesi gerekmektedir. Bilginizi ve buna göre işlem ifasını rica ederim. Saygılarımla,

 

Türkiye Noterler Birliği

Başkanı Rasim EYÜBOĞLU

(Ankara 24. Noteri)