1986-70 sayılı genelge

Ankara, 3,11,1986

Özü : Maliye Meslek Kursuna gireceklerin verecekleri taahhütnameler Hak.

 

G E N E L G E (70)

 

............................ NOTER ODASI BAŞKANLIĞINA

............................ NOTERLİĞİNE

 

Maliye ve Gümrük Bakanlığı Ankara Defterdarlığının bir yazısına bağlı olarak alınan aynı Bakanlık Gelirler Genel .Müdürlüğünün 1.10.1986 gün DMG : Y : 2101126-33-69109 sayılı yazıda :

 

Bilindiği üzere 488 sayılı Damga Vergisi Kanununa bağlı (2) sayılı tablonun II - Öğrenciler ve askerlerle ilgili kağıtlar bölümünün birinci fıkrasında okula girebilmek için öğrencilerle velileri tarafından okul idarelerine verilen taahhütnameler ve bunlarla ilgili kefaletnameler damga vergisinden istisna edilmiştir.

 

Madde metninde okula girebilmek için öğrenciler ve velileri tarafından okul idarelerine verilen taahhütnameler ile bunlarla ilgili kefaletnamelerden bahsedilmekte ise de, amacın okumayı teşvik ve öğrencinin maddi yönden korunması olduğu cihetle okul idareleri dışında kalan kuruluşlara verilen taahhütname ve bunlarla ilgili kefaletnamelerin damga vergisinden muaf tutulması gerekmektedir.

Bu nedenle ......... 'nın maliye meslek kursuna girmesi dolayısıyla noterde düzenlenen taahhütnameden alınan damga vergisinin adı geçene iadesi gerekir. denilmektedir.

 

Bu itibarla, bundan böyle Maliye Meslek Kursuna girecekler tarafından düzenlenen taahhütname ve bunlarla ilgili kefaletnamelerin yukarıda söz konusu edilen yazı gereğince damga vergisinden muaf tutulması gerektiğinin bilinmesini rica ederim.

 

Saygılarımla,

BAŞKAN

Rasim EYÜBOĞLU

(Ankara 24. Noteri)