1986-62 sayılı genelge

Ankara, 3.9.1986

Özü : SSK. Kurumu defterlerinin tasdik harcı Hak.

 

G E N E L G E

(62)

............................ NOTER ODASI BAŞKANLIĞINA

............................ NOTERLİĞİNE

 

4792 Sayılı Sosyal Sigortalar Kurumu Kanununun 2868 sayılı Kanun ile değişik 24 ncü maddesine göre, kuruma ait defterlerin noter harcından muaf olup olmadığı konusundaki tereddütler üzerine, Danıştay 9 ncü Dairesince verilen 18.3.1986 gün ve Esas 985/1791, Karar 1986/1053 sayılı kararda özet olarak,

2868 Sayılı Kanun, genel nüfusumuzun üçte birine sosyal güvenlik hizmeti vermek durumunda bulunan kurum fonlarının daha rasyonel bir şekilde işletilmesi bakımından gelirlerinin her türlü vergi ve harçtan bağışık tutulması öngörülmüştür, şeklindeki genel gerekçeye dayandırılarak yasama meclislerine sevk edilmiştir. Bu gerekçeden hareket edildiğinde yukarıda açıklanan 24 ncü madde ile tanınan muafiyetin genel nitelikte olduğunda zorunluluk bulunmaktadır.

 

492 Sayılı Harçlar Kanununun 50 nci maddesi ile özel kanunlardaki harç muafiyet ve istisnalarının saklı tutulacağı öngörüldüğünden, kuruma ait defterlerin tasdiki nedeni ile harç alınması gerektiğine ilişkin vergi mahkemesi kararında isabet görülememiştir.

 

Açıklanan nedenlerle söz konusu 'kararın bozulmasına ve tarhiyatın re'sen terkinine......  denilmişi bulunmaktadır.

SSK. Genel Müdürlüğü tarafından anılan kararın kendi teşkilatına genelge ile duyurulduğu anlaşıldığından, sürtüşmelere meydan verilmemesi için bilinmesini ve buna göre işlem ifasını rica ederim.

 

Saygılarımla,

BAŞKAN

Rasim EYÜBOĞLU

(Ankara 24. Noteri)