1986-58 sayılı genelge

Ankara 4.8.1986

Özü : Azilname ve istifanamelerde imza tasdiki yapıldığında izlenecek yol Hak.

G E N E L G E

(58)

............................ NOTER ODASI BAŞKANLIĞINA

............................ NOTERLİĞİNE

Azil name ve istifanamelerle ilgili olarak yaptığımız 7.5.1986 gün ve 39 sayılı genelgemiz üzerine, bazı noterlerimiz tarafından yapılan itirazlar Birlik Yönetim Kurulu ile Oda Başkanları arasında yapılan istişare toplantıda ele acınarak, bu konuda Sayın Adalet Bakanlığından bir kere daha görüş istenmesine karar Verilmiştir.

Bunun üzerine yaptığımız başvuruya Adalet Bakanlığınca verilen 21.7.1986 gün ve 23453 sayılı yazıda aynen,

.... azil name ve istifanamelerin tebliği işlemi ile, altındaki imzaların onayı istendiği takdirde, bu çeşit işlemlerin birbirine bağlı ve bir kağıtta toplanan iki işlem kabulü ile en yüksek harç alınmasını gerektiren işlem üzerinden tek harç alınmasının mümkün bulunup bulunmadığı hususunda görüş istenmektedir.

492 sayılı Harçlar Kanununun 41. maddesinde, Noter harçları (2) sayılı tarifede yazılı işlemlerden değer veya ağırlık ölçüsüne göre nispi, işlemin nevi ve mahiyetine göre maktu esas üzerinden alınır. denilmekte olup, aynı kanunun 46. maddesinde de, birbirleriyle ilgili işler bir arada bulunursa en yüksek harç alınmasını gerektiren iş üzerinden bir harç alınacağı hükme bağlanmış bulunmaktadır.

Bilindiği üzere, azil, verilen temsil salahiyetinin ref'i dir. Bu hak temsil olunan kimseye ait olup bundan feragat edilmez. (Bk. 34 fk. 3, 396) Mahiyeti itibariyle azil bir taraflı irade beyanıdır ve muhatabına usul ile tekemmül eder. İstifa ise, intihap veya tayin ile iktisap edilen bir vazife veya memuriyeti bırakmak iradesini gösteren fiil vs. harekete denir. (Türk Hukuk Lügati)

 

Diğer taraftan, kanunlarımızda azli ve istifayı şekle bağlayan bir hüküm bulunmadığına göre; tek taraflı olan iradenin karşı tarafa duyurulmasının çeşitli yolları varsa da, ispat yönünden en uygun olanı noterlikler aracılığı ile yapılmasıdır. azil name ve istifanamedeki imzalarında noter tarafından mutlaka onanması gerekmediği gibi ihtarname; ihbarname keşidesi yolu ile de azil ve istifa iradesinin muhataplara ulaştırılması mümkündür.

 

Bu itibarla,

1-Azil ve istifa, ihbarname ve ihtarname gibi imza onaylanmadan yapılmakta ise, 4S2 sayılı Harçlar Kanununa ekli olup 3239 sayılı Kanunla değişik (2) sayılı tarifenin maktu harçlar bölümünün 2. fıkrasına göre, her muhataba yapılacak tebliğin beher nüshası için 6000.-TL. harç alınması,

 

2 -Tebliği istenilen istifaname ve azilnamedeki imzalarında onaylanması istenmekte ise, imza tasdik işlemi ile muhataba yapılacak tebliğ işlemi, Harçlar Kanununun 46. maddesi anlamında aynı gayede malın birbiri ile ilgili işlemler mahiyetinde olmadığından, hem imza tasdik işleminden aynı kanuna ekli (2) sayılı tablonun 11/1 fıkrasına göre beher imza için 600.-TL. hem de her bir muhataba yapılacak tebliğin beher nüshasından aynı .tablonun M/2. fıkrası gereğince, ayrıca 600.-TL. harcın alınması gerektiği düşünülmektedir. denilmektedir.

 

Bilinmesini ve buna göre işlem ifasını rica ederim.

Saygılarımla,

BAŞKAN

Rasim EYÜBOĞLU

(Ankara 24. Noteri)