1986-40 sayılı genelge

Ankara, 20.5.1986

Özü : Toprak Mahsulleri Ofisinin Çiftçiye sattığı tohumluklar nedeniyle düzenlenen senetlerin harç ve Damga Vergisine tabi olması gerektiği Hak.

 

G E N E L G E (40)

 

............................ NOTER ODASI BAŞKANLIĞINA

............................ NOTERLİĞİNE

 

15.11.1984 gün ve 8289/47 sayılı genelgemizde de açıklandığı gibi 233 sayılı K.H.K, nın 63 üncü maddesi ile Toprak Mahsulleri Ofisine ait 113 sayılı K.H.K. yürürlükten kaldırılmış, geçici 5 inci maddesiyle statülerinin ilanına kadar sözü edilen (113 sayılı) K.H.K hükümlerinin uygulanmasına devam olunacağı öngörülmüştür.

K.H.K. nin 15 inci maddesinde teşekkülün üreticiden yapacağı mubayaalara ait bilumum evrak, senet, defter ve kayıtlar ile bütün hesapları ve menkul rehini muameleleri damga vergisi, noter harçları, muamele vergisi vesair her nevi resim ve harçtan muaf... olduğu gibi teşekküle devir ve intikal edecek gayrimenkuller devri nedeniyle ortaya çıkacak vergi, resim ve harçtan muaftır hükmü yer almıştır.

Ayrıca, 488 sayılı Damga Vergisi Kanununa bağlı (2) sayılı tablonun V inci kurumlarla ilgili kağıtlar bölümünün 4 ve 5 inci maddelerinde, toprak mahsulleri ofisinin müstahsilden yapacağı alımlar ve menkul rehini işlemlerine ilişkin kağıtlarla ofisin teşkil edeceği müessese ve şirketlerin kurulu ile ilgili kağıtlar ve ithal edeceği hububat ve unların naklinde kullanılacak her nevi malzemenin ithali sırasında düzenlenen kağıtlar damga vergisinden istisna edilmiştir.

Bu hükümler karşısında Toprak Mahsulleri Ofisinin Çiftçiye sattığı tohumluklar nedeniyle düzenlenen senetlerin harç ve Damga Vergisine tabi olması gerektiği düşünülmektedir. Bilginizi rica ederim. Saygılarımla,

 

BAŞKAN

Rasim EYÜBOĞLU

(Ankara 24. Noteri)