1986-25 sayılı genelge

Ankara  24.3.1986

Özü : 233 Sayılı Kanun Hükmündeki Kararname Hak.

 

G E N E L G E (25)

 

............................ NOTER ODASI BAŞKANLIĞINA

............................ NOTERLİĞİNE

 

Bir soru üzerine Maliye ve Gümrük Bakanlığından aldığımız 5.3.1986 gün ve 2101107-1115/15519 sayılı yazıda, Kamu İktisadi Teşebbüsleri Hakkındaki 233 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin 15 inci maddesinin 8 inci fıkrasında, işletmelerin müessese; müesseselerin bağlı ortaklık hafine getirilmesine ve benzeri her türlü yapı değiştirmeye ait işlemler bütün vergi, resim ve harçlardan muaftır, denilmektedir.

Mezkür hükmün tetkikinden de anlaşılacağı üzere 233 sayılı Kararname ile düzenlenen İktisadi Devlet Teşekküllerine bağlı işletmelerin; müessese, müesseselerin bağlı ortaklık hailine getirilmesi ve benzeri her türlü yapı değişikliği ile ilgili işlemler her türlü vergi, resim ve harçlardan muaf tutulmuştur.

Bu nedenle, 233 sayılı Kararname hükümleri doğrultusunda 2.12.1985 gün ve 85/30 sayılı Ekonomik İşler Yüksek Koordinasyon Kurulu Kararı ile genel müdürlüğümüz (TCDD) müesseselerinden Eskişehir Lokomotif ve Motor Sanayii Müessesesinin Türkiye Lokomotif ve Motor Sanayii A.S.. Adapazarı Vagon Sanayii Müessesesinin Türkiye Vagon Sanayii A.Ş., Sivas Demiryolu Makineleri Sanayii Müessesesinin Türkiye Demiryolu Makineleri Sanayii A.Ş. unvanıyla genel müdürlüğünüze bağlı ortaklık olarak teşkilatlandırılması hususunda noterlerde yapılacak işlemlerin harçtan ve damga vergisinden muaf tutulması gerekir. denilmektedir. Bilinmesini, bu ve buna benzer işlemlerde buna göre işlem yapılmasını rica ederim. Saygılarımla,

 

BAŞKAN

Rasim EYÜBOĞLU

(Ankara 24. Noteri)