1985-27 sayılı genelge

Ankara, 28.3,1985

Öz : 85/2 sayılı ihracatı Teşvik Tebliğinde yer alan (6/A, 6/B) ödeme   taahhütnamelerinden maktu harç alınacağı Hak.

 

G E N E L G E

(27)

 

............................ NOTER ODASI BAŞKANLIĞINA

............................ NOTERLİĞİNE

Maliye ve Gümrük Bakanlığına yazdığımız yazının iletildiği Devlet Planlama Müsteşarlığından aldığımız 1 Mart 1895 gün ve 9556 sayılı yazıda : Bilindiği üzere 31 Aralık 1984 tarih, 18622 sayılı Resmi Gazetede yayınlanan 85/2 sayılı İhracatı Teşvik Tebliğine istinaden ihracatçılardan noter tasdikli ödeme taahhütnamesi alınmakta ve söz konusu ödeme taahhütnamesinin tasdikini bazı noter müesseseleri 492 sayılı Harçlar Kanununun 42. maddesine istinaden tasdikini yapmaktadır. Bu itibarla ihracatçıların Maliye ve Gümrük Bakanlığına yaptığı müracaatlarına istinaden ilgi (a) (22.2.1985 tarih, 8360 sayılı T.C. Maliye ve Gümrük Bakanlığı Gelirler Genel Müdürlüğüne yazılan yazı) yazımızda cevap verilen Teşkilatımız görüşü aşağıda belirtilmiştir.

492 sayılı Harçlar Kanunun 42. maddesi Menkul ve Gayrimenkul mallar hakkında alım, satım taahhüt ve rehinle ilgili her nevi mukavele, senet ve kağıtlarda değer gösterilmesini mecburi kılmıştır. Proje başlangıcında bahse konu ödeme taahhütnamesinin değeri belli olmadığından aynı kanunun 2 sayılı tarife cetvelindeki noter harçları bölümünün maktu harçlar kısmının 1. maddesine istinaden harç alınması gerekmektedir denilmiştir.

Bilinmesini rica ederim.

Saygılarımla,

BAŞKAN

Rasim EYÜBOGLU

(Ankara 24. Noteri)

 

T. C.

BAŞBAKANLIK

DEVLET PLANLAMA TEŞKİLATI

EK-6/A

Teşvik ve Uygulama Başkanlığına

ÖDEME TAAHHÜTNAMESİ

 

........................... Tarih ve ................... sayılı müracaatımıza istinaden firmamız adına düzenlenecek ihracatı Teşvik Belgemizde taahhüt ettiğimiz ihracatı, belgemizde belirtilen süre içinde ihracatı Teşvik Kararlan ve tebliğleri hükümlerine göre yerine getireceğimizi, tarafımıza sağlanan dövizi ve buna göre ithal ettiğimiz malları, tahsis gayelerine uygun olarak kullanacağımızı, satmayacağımızı, Teşvik ve Uygulama Başkanlığının önceden müsaadesini olmadan üçüncü şahıslara devir ve temlik etmeyeceğimizi kabul ve taahhüt ederiz.

Yukarıda yazılı taahhüdümüzün aksine hareket ettiğimiz takdirde hiçbir kanuni kovuşturmaya gerek kalmaksızın İhracatı Teşvik Belgemiz kapsamında Gümrük Muafiyeti ile ithal ettiğimiz ham madde, yardımcı madde ve ambalaj malzemeleri ve her türlü ithal mallarının ilk fiili ithal tarihinden itibaren Gümrük Vergi ve Resimleri gecikme zammı ile, alınmamış fon bedellerini her ikisi üzerinden bir misli fazlasıyla, ithal edilen malların ithali yasak mallar listesinde olması halinde iki misli fazlasıyla ön ödeme taahhüdümüz karşılığında bildirimden itibaren 15 gün içinde ödeyeceğimizi, bu süre içerisinde ödediğimiz takdirde T.C. Merkez Bankası nezdinde tahakkuk etmiş ve edecek İhracatta Vergi İadesi alacaklarımız ile Kaynak Kullanım Destekleme Primlerimizden mahsup ettireceğimizi ve ödemeyi 6183 sayılı Kanun Hükümlerine göre ilgili Vergi Dairelerine yapacağımızı kabul ve taahhüt ederiz.

(150.-TL.Iık Damga pulu)

Tarih ve

Yetkili İmzalar

 

T. C.

BAŞBAKANLIK

DEVLET PLANLAMA TEŞKİLATI EK-6/B

Teşvik ve Uygulama Başkanlığına

-ÖDEME TAAHHÜTNAMESİ -
 

Bu tebliğin 45/h maddesine istinaden Yatırım Teşvik Belgesi sahibi firmalara satmış olduğumuz yatırım mallarının ihracat taahhüdümüze sayılmasını müteakiben her ne sebeple ve ne zamanda olursa olsun ilgili Yatırım Teşvik Belgesi'nin iptali halinde bu belge sahibi firmalara satmış olduğumuz malların satış bedellerinin bir mislini hazine "tazminat olarak ödeyeceğimizi ve ödemeyi 6183 sayılı Amme Alacaklarının.-Tahsil. Usulü Hakkındaki Kanun hükümlerine göre yerine getirileceğimizi kabul ve taahhüt ederiz.

(150-TL'lik damga pulu)

Tarih ve

Yetkili İmzalar

Not: Her iki ödeme Taahhütnamesi Noterden tasdik ettirilecektir.