1984-29 sayılı genelge

Ankara, 26.6.1984

Özü : Kaybolan bir belgenin ileride bulunması halinde kullanılmayacağı beyanı Harçlar   K.nun 42. maddesi kapsamına girmez.

 

G E N E L G E

(29)

............................ NOTER ODASI BAŞKANLIĞINA

............................ NOTERLİĞİNE

Bir sorumuz üzerine Maliye ve Gümrük Bakanlığı, 30.5.1984 gün ve GEL: HARÇ: 2232314-150/35670 sayılı yanıtlarında, Yazınız eki taahhütnamenin incelenmesinden, kaybolan bir belgenin ileride bulunması halinde kullanılmayacağı ve ilgili bankaya iade edileceğine dair beyanı kapsayan bir belge durumunda olduğu anlaşılmıştır.

492 Sayılı Harçlar Kanununun 42 nci maddesine kortu değer gösterme mecburiyetinin malın aynına yönelik işlemlere ait olması gerekli olup, yazınız eki taahhütnamenin konusu bankaca tanzim edilmiş olan (33.500.000) litrelik ithal müsaadesinin G nüshasının herhangi bir şekilde kullanılması, devri, başkasının yararlandırılması gibi hususlarla ilgili olmayıp, belgenin aynıyla ilgili tasarruf işlemleri dışında, yitik belgenin bulunması halinde bankaya iade edileceği ve kullanılmayacağına ilişkin bulunması nedeniyle 42 nci maddenin kapsamı dışında kalıp, maddede belirtilen taahhüt mahiyetini taşımayan bir işlem olduğundan, üzerinde değer bulunsa dahi maktu harç ve damga vergisine tabi tutulması gerekmektedir. denilmiştir.

Bilgi edinilmesini rica ederim.

Saygılarımla,

BAŞKAN

Rasim EYÜBOĞLU

(Ankara 24. Noteri)