1983-8 sayılı genelge

Orköy tarafından kullandırılan kredilerde harç ve damga vergisi hak.2010/15 sayılı genelge


Ankara, 23.2.1983

Öz : Orman Köylerini Kalkındırma Koop. Hak.

 

G E N E L G E

(8)

 

............................ NOTER ODASI BAŞKANLIĞINA

............................ NOTERLİĞİNE

 

6831 Sayılı Orman Kanununa 1744 sayılı Kanunla eklenen Ek.3. maddesi ile kurulan fondan Orköy tarafından orman köylülerine ve kooperatifleri ile üst kuruluşlarına verilen krediler için düzenlenen kağıtların harç ve damga vergisinden bağışık sayılıp sayılmayacağına ilişkin bir sorumuza Maliye Bakanlığına verilen 11.2.1983 gün ve GEL: Harç: 223231 lj-2s/8839 sayılı yanıtta aynen, Bilindiği üzere, gerek, 6831 sayılı Orman Kanununda ve 16.3.1977 gün ve. 15880 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan. Orman Köylüleri Kalkınma Fonu Yönetmeliğinde, gerekse 488 sayılı Damga Vergisi Kanununda ve 492 sayılı Harçlar Kanununda 6831 sayılı Orman Kanununa göre kurulan Orköy Gen. Müdürlüğünün, Orman Köylüleri Kalkınma Fonu, ndan orman köylülerine ve köy kalkınma kooperatifleri ile birliklerine açıkları kredilerle ilgili olarak düzenlenen kağıtların ve idarece yapılan hizmetlerin damga vergisinden ve harçtan istisna edileceğine dair herhangi bir hüküm bulunmamaktadır.

Diğer taraftan, 2227 sayılı Kanunla değişik 3202 sayılı Ziraat Bankası Kanununun 50/1. maddesi ile 488 sayılı Damga Vergisi Kanununa bağlı (2) sayılı tablonun III -işçiler, çiftçiler ve göçmenlerle ilgili kağıtlar bölümünün 5. fıkrasında yer alan istisna, Ziraat Bankasının tarımsal amaçlı kooperatiflerle üst kuruluşlarına ve çiftçilere kullandıracağı kredilerle ilgili işlemlere şamil olup, Orköy tarafından orman köylüleri kalkınma fonundan verilen kredilerle ilgili işlemlere teşmil edilmesine olanak yoktur.

Öte yandan, Orman köylüleri Kalkınma Fonu'ndan orman köylülerine, köy kalkınma kooperatifi ve kooperatif birliklerine açılan kredilerle ilgili işlemler 1163 sayılı Kanunun 93. maddesinde sayılan işlemlerden olmadığından, bu maddede yer alan muafiyetten de yararlandırmak olanaksızdır.

Bu nedenle, 6831 sayılı Orman Kanununa göre kurulan Orköy Genel Müdürlüğünün Orman Köylüleri Kalkınma Fonundan orman köylülerine, köy kalkınma kooperatifleri ile birliklerine açtıkları kredilerle ilgili olarak düzenlenen kağıtların ve noterlikçe yapılan hizmetlerin damga vergisine ve harca tabi tutulması gerekmektedir. denilmektedir.

Bilgi edinilmesini, uygulamanın bu yolda yapılmasını rica ederim.

Saygılarımla,

BAŞKAN

Rasim EYÜBOĞLU

(Ankara 24. Noteri)