1983-59 sayılı genelge

Ankara, 8,11.1983

Öz : Vergi, resim ve harç muafiyeti tanınan kamu kurumu ve kuruluşları Hk.

 

............................ NOTER ODASI BAŞKANLIĞINA

............................ NOTERLİĞİNE

 

2680 Sayılı Kamu Kurum ve kuruluşlarının kuruluş, görev ve yetkilerinin düzenlenmesi ile ilgili Yetki Kanununun verdiği yetkiye dayanılarak Bakanlar Kurulunca kabul olunan :

1         - 95 Sayılı Tarım, İşletmeleri Genel Müdürlüğü Kuruluşu

Hakkında Kanun Hükmünde Kararname nin 14 ncü maddesinde kuruluş adına kayıt ve tescil olunacak gayrimenkuller ile sair aynı haklar ve şerhi gerektiren diğer işlemler ve bunların terkinleri, tapulama ve kadastro ile işlemleri, çiftçilerle ilişkilerinde düzenlenen sözleşme, borç senetleri, her türlü dava ve icra takipleri ile ödeme makbuzları, işletmelerinde/ yaptığı alet, makine imalat ve onarımları üs bu K.H.K. nün üçüncü maddesinde belirtilen ithal ve ihraç, her türlü vergi, resim ve harçlardan muaftır.

17 nci.maddesiyle, 7,6.1949 gün ve 5433 sayılı Devlet Üretme Çiftlikleri Genel Müdürlüğü Görev ve Kuruluş. Kanunu, Haralar ve inek hanelerle ilgili 1678, 2508, 5351 ve 2654 sayılı Kanunlar ile bunların kuruluş, görev ve işleyişleri ile ilgili bütün mevzuat yürürlükten kaldırılmıştır.

II         - 97 sayılı Türkiye Zirai Donatım Kurumu Kuruluşu Hakkında. Kanun Hükmünde Kararnamenin;

1) 15 nci maddesinde teşekkülün Türkiye'ye ithal edeceği ham, yarı mamül ve mamul maddelerle bilümum alet, makine ve yedek parçaları nevileri teşekkülün ilgili olduğu Bakanlığın teklifi üzerine Bakanlar Kurulunca tespit edilmek şartıyla gümrük vergisi ve gümrüklerden alman her türlü vergi, resim ve-harçlardan muaftır.

Teşekkülün kuruluş muameleleri ile borçlanma ve borç para verine, menkul ve gayrimenkul alım. satım işlerinde vesair muamelelerinde vergi, resim ve harçlardan muaf olduğu gibi taksitle yapılan muameleler için tanzim edilecek senetler damga vergisinden ve tastık harcından muaftır,

Teşekkül tarafından yapılacak muamelelere ait senetlerin vesair vesikaların muhtar ve ihtiyar heyetlerince tasdiki, noter tasdiki hükmünde olup bunlardan dolayı hiçbir harç, resim ve para alınmaz.

Mümessillerin teşekkül namına yapacağı işler ayni hükme tabidir.

Teşekkül kurumlar vergisinden muaftır.

Vadeli satışlarda düzenlenen borç senetleri İcra ve İflas Kanununun 38 nci maddesinde yazılı vesikalar hükmündedir.

Teşekkül tarafından vadeli olarak satılan mallar, bedelleri tamamen ödeninceye kadar satana merhun sayılır. 1581 sayılı Kanunun 31 nci ve 3202 sayılı Kanunun 42 nci maddeleri hükmü, teşekkülün, alacağı tahsil olununcaya kadar, bu mallar üzerinde geçerli olmaz.

2) 17 nci maddesinde Türkiye Zirai Donatım Kurumu Kuruluşu Hakkındaki 4604 sayılı Kanun ve ekleri yürürlükten kaldırılmıştır.

III - 107 Sayılı Türkiye Cumhuriyeti Ziraat Bankası Kuruluşu Hakkında Kanun Hükmünde Kararname nüi;

l) 39 ncu maddesinde Bankanın; tarımsal ürünlerin elde edilmesi, bu ürünlerin işlenmesi, değerlendirilmesi ve pazarlanmasına, tarıma dayalı sanayi ile tarıma, girdi sağlayan tarımsal sanayiye dönük olarak kullandıracağı her çeşit tarımsal, krediler, banka muameleleri vergisinden muaftır. Bu kredilere ilişkin tüm senet, kağıt, belge, kayıt, defter tc hesap özetleri, her türlü vergi, resim ve harçtan muaf olduğu gibi yine bu kredilere ilişkin borçlar hakkında icra makamları, yasal kuruluşlar ve yargı organları nezdinde yapılacak takip ve tahsile ilişkin her türlü talep, tebliğ ve kararlarda damga vergisi il© tüm resim ve harçlardan muaftır.

Bu madde de belirtilen tarımsal borçların, 23 ncü madde gereğince takibi neticesinde, Bankaca tefevvüz olunan gayrimenkullerin banka namına tescili her türlü ferağ ve intikal vergisi ile resim ve harçtan muaf olduğu gibi bu kabil gayrimenkullerin 24 ncü madde hükümleri dahilinde sahiplerine veya varislerine iadeleri de keza ferağ ve intikal vergisi il© resim ve harçtan muaftır.

Tarımsal üretime dönük tarımsal kredilere ait senet, kağıt, kayıt, defter ve hesap özetleri, kredi lehdarının oturduğu veya arazisinin veya teminatının bulunduğu köy veya mahalle ihtiyar heyetlerince parasız olarak tastık edilir. Bu tasdik noter tasdiki ve bu belgeler İcra ve İflas Kanununun 38 nci maddesinde yazılı belgeler hükmünde olup, bunlar hakkında da birinci fıkradaki muaflık hükümleri uygulanır. Senetler vadelerinde protestoya tabi tutulamaz. Başvurulduğunda bu tasdik işlemleri noterler tarafından da yapılır.

2) 45 nci maddesi de (4.6.1937 tarih, ve 3202 sayılı T.C. Ziraat Bankası Kanunu ile buna ek ve değişiklik getiren kanunlar yürürlükten kaldırılmıştır).

IV         - 108 Sayılı Devlet Yatırım Bankası Kuruluşu Hakkında

Kanun Hükmünde Kararname nin-,

19 ncu maddesinde Bankanın her çeşit mallarıyla hak ve

alacakları ve işlemleri ve bankaya vaki olacak intikaller ve bunların

tahakkuk tahsil ve ödemelerine ait belge, alındı ve ilanlar her türlü

vergi resim ve harçtan muaftır.

25 nci maddesinde 441 Sayılı Devlet Yatırım Bankası Hak

kında Kanun ve Değişiklikler yürürlükten kaldırılmıştır.

V         - 111 Sayılı Tekel İstetmeleri Genel Müdürlüğü Kuruluşu

Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin;

14 ncü maddesinde kuruluş damga vergisinden muaftır.

29 ncu maddesinde Bu kanun hükmünde kararnamenin yürürlüğe girmesiyle 1660, 4036, 4898, 5113 sayılı Kanunlarla ek ve değişiklikleri, 6551 sayılı Kanunun 3 ncü maddesi ve 2019 sayılı Kanun ile bu kanun hükmünde kararnameye aykırı sair hükümler yürürlükten kaldırılmıştır.

VI         -^ 113 Karar sayılı Toprak Mahsulleri Ofisi Kuruluş Hakkın

da Kanun Hükmünde Kararnamentn;

1)         15 nci vergi, resim ve harç muafiyeti ne ilişkin maddesinde

teşekkülün, üreticiden yapacağı mubayaalara ait bilümum evrak,

senet, defter ve kayıtlar ile bütün hesapları ve menkul rehni muameleleri, damga vergisi, noter harçları, muamele vergisi ve sair her nev'i vergi, resim ve harçtan muaftır.

Teşekküle devir ve intikal edecek gayrimenkuller devir nedeniyle ortaya çıkacak vergi, resim, ve harçtan muaftır.

2)         Kaldırılan Hükümlere ilişkin 22 nci maddesinde 3491 sayılı

Toprak Mahsulleri Ofisi Kanunu ile, bu kanunu değiştiren 2.2.1942

tarih 4185 sayılı, 23.3.1950 tarih ve 5621 sayılı, 18.4,1951 tarih ve 5759

sayılı, 20.5.1955 tarih ve 5673 sayılı, 21.7.1959 tarih ve 7368 sayılı, 23.

3.1971 tarih ve 1381 sayılı, 15.6.1971 tarih ve 1412 sayılı, 18.8.1971 tarih ve 1470 sayılı Kanunlar yürürlükten kaldırılmıştır.

VII         - 116 karar sayılı Devlet Havacılık ve Hava Meydanları

İşletmesi Genel Müdürlüğü Kuruluşu Hakkında Kanun Hükmün

de Kararnamenin;

1) Muafiyetler başlığı taşıyan 14 ncü maddesinde; Bu Kanun Hükmündeki kararname kapsamı içinde bulunan kuruluş, müesseseler ve bağlı ortaklıklara hizmet ve faaliyetleri ile ilgili olarak Yurtdışından satın alınmak veya kira suretiyle ithal edecekleri, hibe veya yardım suretiyle temin edecekleri her çeşit uçak, emniyet ve işaret tesisleri araç, gereç, teçhizat, cihaz, makina, malzeme,sistem ve bunların yedek parçalan gümrük vergisi ve gümrüklerde alınan her türlü vergi, resim ve harçlardan muaftır.

Yurtdışında veya yurtiçinde imal ve buralardan temin edilmiş olan her türlü yakıt, yağ ve kimyevi maddeleri gümrük vergisi ve gümrüklerde alınan her türlü vergi, resim ve harçlardan muaftır.

Yukarıda (a) ve (b) fıkralarında belirtilen, hususlarla ilgili

olarak yapılacak alım, satım ve kira işlemlerine ait her türlü mukavele, anlaşma mutabakat protokol ve bağlantılar ile- bunlara müsteriden tanzim olunacak bono, senet, kıymetli evrak vesair bilümum vesaik de vergi, resim ve harca tabi değildir.

2) Kaldırılan Hükümleri kapsayan 19 ncu maddesinde, Bu Kanun Hükmündeki Kararname kapsamına giren 6623 sayılı THY A.O. lığı Kanunu ve bu kanunu tadil eden diğer hükümleri ile 6688 sayılı Devlet Hava Meydanları işletmesi Genel Müdürlüğü Teşkilat ve Vazifeleri Hakkındaki Kanun ve bu kanunu tadil eden diğer kanun hükümleri yürürlükten kaldırılmıştır.

VIII         - 117 Karar sayılı Türkiye Denizcilik Kurumu Kuruluşu

Hakkında Kanun Hükümlerinde Kararname'nin;

Muafiyetler başlığını taşıyan 19 ncu maddesinde TÜDEK,

müessese ve bağlı ortakların bütün taşımı, taşınmaz malları ile nakitleri haczedilemez, haklarında İcra İflas Kanununun iflasa ilişkin hükümleri uygulanamaz ve ihtiyati tedbir ve ihtiyati haciz kararları istihsalinde her türlü teminat vermekten muaftır.

Kaldırılan Hükümler başlığını taşıyan 23 ncu maddesinde

5842 sayılı Denizcilik Bankası Türk Anonim Ortaklığı Kanunu ve

değişiklikleri ile mevzuatta bu kanun hükmünde kararnameye aykırı

hükümler yürürlükten kaldırılmıştır.

IX         - 118 karar sayılı Türkiye Şeker Sanayi Kurumu Kuruluşu

Hakkında Kanun Hükmünde kararnamesinin;

Vergi Muafiyeti başlığını taşıyan 15 nci maddesinde teşekkül, müessese ve bağlı ortaklıkları il© şeker üreten iştiraklerinin yeni kuracakları fabrika ve tesisler ile mevcut fabrika ve tesislerin tesvive modernize edilmesi ve idame-tamamlama yatırımları ile ihraç amacı ile yapacakları imalat için yurt dışından ithal edeceği bilümum makina, teçhizat ve malzemeleri gümrük vergisi ve gümrükten alman her türlü vergi, resim ve harçlardan muaftır.

Kaldırılan Hükümler başlığını taşıyan 17 nci maddesinde

6747 sayılı Şeker Kanunu ile ek ve değişikliklerinin bu kanun hükmünde kararnameye ve 60 sayılı Kanun, hükmünde kararnameye aykırı hükümleri yürürlükten kaldırılmıştır.

X - 122 Karar sayılı Türkiye Halk Bankası Anonim Şirketi Kuruluşu Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin;

A)         Kredi işlemlerinin vergi ve harç muafiyeti başlığını taşı

yan 21 nci maddesinde Türkiye Halk Bankasının;

Esnaf, sanatkar ve küçük sanayicilerle, kefalet kooperatiflerine, esnaf dernek ve birliklerine, bu teşekküllere kayıtlı üye ve ortaklarına gerek kayıtlı bulunduğu teşekkülün tavassut ve kefaletiyle, gerekse doğrudan doğruya açacağı her çeşit kredilerle, ismi zitor edilen teşekküller mensuplarının kendi aralarında ihdas edecekleri karşılıklı yardımlaşma fonlarından alacakları paralar,

Bu kredi işlemleriyle ilgili senetler, makbuzlar taahhütname,

mukavelename, kefaletname ve temliknameler, teminat ve kefalet

mektupları, mektup ve telgraflar, dekontlar, münakale, tediye, irsal,

teslim, tahsil emirleri ve her nev'i kağıtlar, kayıtlar, defterler, hesap

hülasaları, kredi lehtarlarından Bankaca alınacak beyanname, bilanço vs işletme hesabı hülasaları,

Menkul rehni ve gayrimenkul ipoteği işlemleri,

Esnaf kefalet kooperatiflerinin banka emrine tanzim edeceği

senetler, reeskont senetleri,

Bu kredilerden doğacak borçlar hakkında icra, mahkeme ve

resmi daireler nezdinde yapılacak takip ve tahsilata dair her nev'i

talep, tebliğ Vi3 kararlar,

ipoteğin paraya çevrilmesi ve gayrimenkulün banka üzerinde

kalması ile ilgili muameleler,

Bu krediler dolayısıyla bankaca alınan paralar, faiz, kornişyon, her türlü masraf karşılıkları dahil,

Damga vergisinden, noter ve tapu harçlarından ve her türlü harçlardan muaftır.

B)         Kaldırılan Hükümler başlığını taşıyan 22 nci maddesinde

Türkiye Halk Bankası ve Halk Sandıklarının kuruluşuna ilişkin 8.6.

1983 tarih ve 2284 sayılı kanun, bütün ek ve tadilleri ile birlikte ve

507-sayılı Kanunun Esnaf kredi komitesi ile ilgili 110. maddesi yürürlükten kaldırılmıştır.

Bilgi edinilmesini rica ederim-

 

Saygılarımla,

 

BAŞKAN

 

Rasim EYÜBOĞLU

(Ankara 24. Noteri)