1983-39 sayılı genelge

Ankara, 5.9.1983

Öz : Uluslararası  Yolcu ve Eşya Taşıması Yönetmeliğinin 25. maddesi Hak.

 

G E N E L G E

(39)

 

............................ NOTER ODASI BAŞKANLIĞINA

............................ NOTERLİĞİNE

 

Bakanlığı Kara Ulaştırma Genel Müdürlüğünün Uluslararası Yolcu ve Eşya Taşıması Hakkındaki Yönetmeliğin 25 nci maddesine uygun olarak düzenlenmek istenen İşbirliği Sözleşmesi nde değer gösterilmesi gerektiği belirtilerek Maliye Bakanlığından görüşlerinin bildirilmesi istenmişti. Adı geçen Bakanlıktan aldığımız 22.8.1983 gün ve GEL : HARÇ : 2232314-150/54829 sayılı yazılarında aynen Bilindiği üzere, 488 sayılı Damga Vergisi Kanununun 4. maddesinde bir kağıdın tabi olacağı verginin tayini için o kağıdın mahiyetini bakılacağı ve buna göre tabloda yazılı vergisinin bulunacağı kağıtların mahiyetlerinin tayininde şekli kanunlarla belirtilmiş olanlarda kanunlardaki adlarına, belirtilmemiş olanlarda üzerlerindeki yazının tazammun ettiği hüküm ve manaya bakılacağı açıklanmış, bu kanuna bağlı (l) sayılı tablonun I -Akitlerle ilgili kağıtlar bölümünün l/a fıkrasında, belli parayı ihtiva eden mukavelename ve taahhütnamelerin binde 5 nispetinde damga vergisine tabi tutulacağı, hükme bağlanmıştır.

 

Diğer taraftan ,492 sayılı Harçlar Kanununun 42. maddesinde değer veya ağırlık ölçüsüne göre harca tabi işlemlerde (2) sayılı tarifede yazılı değer ve ağırlıkların esas alınacağı, menkul ve gayrimenkul mallar hakkında alım, satım, taahhüt ve rehinle ilgili her nev'i mukavele, senet ve kağıtlarda değer gösterilmesinin mecburi olduğu, kanuna ekli ve 2345 ve 2366 sayılı kanunlarla değişik (2) sayılı tarifenin I/l nci bendinde ise muayyen bir meblağı ihtiva eden her nev'i senet, mukavelename ve kağıtlardan beher imza için binde 0.50 harç alınacağı, ancak bütün imzalar için alınacak harcın toplam miktarının 500.-liradan az, 250.000.-liradan çok olamayacağı hükme bağlanmıştır.

 

İlgide kayıtlı yazının ekinde gönderilen örnek işbirliği sözleşmeleri 492 sayılı Harçlar Kanununun. 42 nci maddesinde belirtilen taahhüt mahiyetini taşıyan bir işlem olduğundan üzerinde taşıma bedeli belirtilmek suretiyle değer gösterilmesi zorunludur.

Bu nedenle, mezkür sözleşmelerin taşıma bedeli üzerinde binde 5 nispetinde damga vergisine ve her imza binde 0.50 nispetinde harca tabi tutulması, ancak değer üzerinden alınacak harcın toplam miktarının 500 liradan az, 250.000.-liradan çok olmaması gerekir. denilmiştir.Bilinmesini rica ederim.

 

Saygılarımla,

BAŞKAN

Rasim EYÜBOĞLU

(Ankara 24. Noteri)