1983-18 sayılı genelge

Ankara, 16.5.1983

Özü : işletme sermayesinin Ticaret Odasına bildirilmesi işleminin beyanname niteliğinde olduğu Hak.

 

G E N E L G E

(18)

 

............................ NOTER ODASI BAŞKANLIĞINA

............................ NOTERLİĞİNE

 

Bir sorumuz üzerine Maliye Bakanlığının 2.5.1983 gün ve GEL-. DMG: 2101103-721/28393 sayılı yanıtlarında Bilindiği üzere, taahhüt, üstüne alma, üstlenme, bir şey hakkında söz verme, kendi ad ve hesabına bir gerçek kişiye veya özel ya da kamu tüzel kişisine karşı yazılı veya sözlü olarak bir işin yapılmasını veya bir malın teslimini yüklenmektir. Taahhüdün yazılı şekline ise taahhütname denir.

Yazınızda bahsedilen Ankara Macun Köyü, Ostim Sanayi Sitesinde 23/18 adresinde kurulu bulunan ve kauçuk imalatı yapmakta olduğum, işletmenin ödenmiş gerçek sermayesinin 1.100.000 (bir milyon yüz bin) TL. sı olduğunu, Ticaret Odasına kayıtlı esnaf olarak ticari faaliyette bulunduğumu beyan ederim cümlesini ihtiva eden kağıdın beyanname niteliğinde olduğu anlaşılmaktadır.

Ancak, 488 sayılı Damga Vergisi Kanununa bağlı (1) sayılı tablonun IV -Makbuzlar ve diğer kağıtlar bölümünün 2-b/4 üncü fıkrasına göre, kanun hükümleri gereği resmi dairelere verilen beyannameler damga vergisine tabi olduğundan ve noterlikler de resmi daire sayılmadığından sözü edilen kağıdın beyanname olarak damga vergisine tabi tutulmaması gerekir. denilmiştir.

Bilinmesini rica ederim.

Saygılarımla,

BAŞKAN

Rasim EYÜBOĞLU

(Ankara 24. Noteri)