1983-15 sayılı genelge

Ankara, 8.5.1983

Öz : Noterlik Kanununun 119. maddesi uyarınca verilmekte olan beyannameler Hak.

 

G E N E L G E

(15)

 

............................ NOTER ODASI BAŞKANLIĞINA

............................ NOTERLİĞİNE

Birkaç yıldan beri yoğun şekilde sürdürdüğümüz çalışmalar ve Maliye Bakanlığı yetkililerinin gösterdikleri anlayış sonucunda; noterlerce tahsil edilen harç, damga vergisi ve değerli kağıt bedellerinin her ayın on beşinci ve sonuncu günlerini izleyen yedi iş günü içinde yatırılmaları nedeniyle düzenlenen beyannamelerin, özet halinde ve tek sayfa olarak düzenlenmesinin kafi bulunduğuna ilişkin, Maliye Bakanlığı Gelirler Genel Müdürlüğünün, 4.4.1983 tarih, GEL : UYG : 24e0829 -14/21951 'sayılı ve 41 seri no.lu Uygulama İç Genelgesinin örneği ilişikte gönderilmiştir.

Bu itibarla, bundan böyle uygulamanın bu şekilde yapılmasını rica ederim.

Saygılarımla,

BAŞKAN

Rasim EYÜBOĞLU

(Ankara 24. Noteri)

 


T.C.

MALİYE BAKANLIĞI ANKARA

Gelirler Genel Müdürlüğü

Ankara,  4.4.1983

GEL : UYG : 2490629-14/21951

Konu :

SERİ NO : 41

................... VALİLİĞİNE

(Defterdarlık Gelir Müdürlüğü)

Noterlerce makbuz karşılığında tahsil edilen vergi, resim ve harçlar bilindiği üzere 1512 sayılı Noterlik Kanununun 119. maddesinin uygulanmasına dair yönetmeliğin 3 üncü maddesi uyarınca 2009-a örnek nolu beyanname ile ilgili vergi dairesine yatırılmaktadır. Noterliklerde yapılan işlem ve düzenlenen kağıtlar dolayısıyla özel kanunları uyarınca ödenmesi gereken vergi, resim ve harçların, anılan kanunun 118 ve yönetmeliğin 2 nci maddeleri uyarınca Bakanlığımızca bastırılan seri numaralı özel makbuzlar karşılığında tahsil edilmesi ve bu makbuzların bir nüshasının beyannameye eklenmesi zorunludur.

Düzenlenen beyannamelerde her noterlik işleminin- ayrı ayrı gösterilmesini zorunlu kılan ve noterler açısından ağır bir yük teşkil eden bu uygulama, vergi idaresinde de, arşiv sorunları yaratmakta gereksiz emek sarfına yol açmaktadır. Ayrıca resmi yevmiye kayıtlarının, noterlerce her zaman vergi incelemesine hazır bulundurulması söz konusu olduğu cihetle, bunların bir örneğinin vergi dairelerine verilmesi gereksiz bir kırtasiyecilik olmaktadır. Bu tespitler çerçevesinde, noterler tarafından ilgili vergi dairelerine verilen beyannamelerde;

Beyannamenin kapsadığı dönemin ilk ve son işlemlerinin yevmiye tarih ve numaraları gösterilmek kaydıyla ve Harç, ve damga vergisi ve değerli kağıt bedellerinin ayrı ayrı tahsilat toplanılan ve bunlara ilişkin işlem sayılarının icmalen, bildirilmesinin yeterli sayılması uygun bulunmuştur.

Bilgi edinilmesi ve gereğini rica ederim.

BAKAN ADINA

Abdullah Aykon DOĞAN

Gelirler Genel Müdürlüğü

İmza