1982-7 sayılı genelge

Ankara, 24.2.1982

Hizmet sözleşmeleri damga vergisinden ve harçtan muaftır.

 

G E N E L G E

(7)

 

............................ NOTER ODASI BAŞKANLIĞINA

............................ NOTERLİĞİNE

 

1475 sayılı iş Kanunun 9. maddesinde hizmet sözleşmelerinin resim ve harçtan bağışık olduğu yazılı olmasına rağmen, Yargıtay 3. Hukuk Dairesinin yukarıda sözü edilen madde hükmüne dayanarak hizmet sözleşmelerinin damga vergisinden de bağışık olduğunu belirten bir ilamı üzerine yapılacak işlem Adalet Bakanlığından sorulmuştur.

Adı geçen Bakanlık konuyu Maliye Bakanlığına intikal ettirmiş ve aldığı 27 Ocak 1982 gün ve GEL:DMG:2101107-924 sayılı cevabı Hukuk işleri Genel Müdürlüğünün 8 Şubat 1982 gün ve 7310-2835 sayılı yazılan ekinde Birliğimize göndermiştir.

Adı geçen yazıda Bilindiği üzere, 1475 sayılı iş Kanununun 9. maddesinde belli süresi bir yıl veya daha uzun olan sürekli hizmet akitlerinin sözleşmeye bağlanması mecburidir. Bu sözleşmeler her çeşit resim ve harçtan muaftır denilmektedir... muafiyet hükmü sadece resmi ve harca taallük ettiğinden, anılan muafiyetin damga vergisine teşmil edilmesi mümkün değildir.

Diğer taraftan, 1475 sayılı iş Kanunu, 488 sayılı Kanundan sonra yürürlüğe girmiştir, iş Kanununun 9. maddesinde her çeşit vergi veya damga vergisinden istisna tutulacağına dair bir hüküm bulunmamaktadır. Kanun koyucuya hata izafe edilmesi mümkün bulunmadığından, yazınızda belirtilen Karşıyaka Sulh Hukuk Mahkemesi ile Yargıtay Üçüncü Dairesinin kararlarına dayanılarak, hizmet akitlerinin damga vergisinden istisna edilmesine kanunen imkan bulunmamaktadır denilmiştir.

Bilgi edinilmesini rica ederim.

Saygılarımla,

BAŞKAN YARDIMCISI

O. Rasim EYÜBOGLU

(Ankara 24. Noteri)