1981-58 sayılı genelge

Ankara,  25.8.1981

Özü: Belediye Başkanlığı ile müteahhit arasında düzenlenen gecekondu önleme bölgesinde yapılacak alt yapı tesislerine ait ihale kararı ve sözleşme 775 sayılı Gecekondu Kanununun 33. maddesine göre düzenlenmiş ise mezkur kağıtların damga vergisi ve harca tabi tutulmaması gerekir.

 

G E N E L G E

(58)

............................ NOTER ODASI BAŞKANLIĞINA

............................ NOTERLİĞİNE

488 sayılı Damga Vergisi Kanununda değişiklik yapan 2344 sayılı Kanunun 1. maddesi Birden fazla kişi tarafından imza edilen kağıtlara ait vergi ve cezanın tamamından imza edenler müteselsilen sorumludurlar. Bunlar arasında vergiden müstesna olanların bulunması damga vergisinin noksan ödenmesini gerektirmez.

Damga vergisinden muaf bulunan kuruluşlarca kişilerin (1) sayılı tabloda yer alan işlemleriyle ilgili olarak düzenlenen ve sadece bu kurumların imzasını taşıyan kağıtlara ait verginin tamamı kişiler tarafından ödenir denilmiş olması karşısında; bu değişikliğin 775 sayılı yasanın 33. maddesiyle damga vergisinden bağışık kılınan işlemlere etkisi olup olmayacağı konusundaki görüşlerinin bildirilmesi 5.1.1981 gün ve 2416-48 sayılı yazımızla Maliye Bakanlığından istenmişti.

Adı geçen Bakanlığın bu kez verdiği 6 Temmuz 1981 gün ve GEL : DMG : 2101107-877/48986 sayılı yazılarında Bilindiği üzere, 775 sayılı Gecekondu Kanununun 33. maddesinde, Bu kanun hükümlerine dayanılarak yapılan ivazlı veya ivazsız devir, temlik kamulaştırma, alım, satım, kira, geri alma, geri verme, ifraz, tevhit, tescil, cins değişikliği, rehin tesis ve terkim, ıslah, değişiklik ,onarım, inşa ve ikmal gibi her türlü işlemler, sözleşmeler, beyannameler ve benzerleri ,tasarruf bonosundan ve her türlü vergi ve harçtan muaftır. denilmektedir.

Bu nedenle, söz konusu Belediye Başkanlığı ile müteahhit arasında düzenlenen gecekondu önleme bölgesinde yapılacak alt yapı tesislerine ait ihale kararı ve sözleşme 775 sayılı Kanun hükümlerine göre düzenlenmiş ise .mezkur kağıtların damga vergisi ve harca tabi tutulmaması gerekir. denilmiştir .

Bilgi edinilmesini rica ederim.

Saygılarımla,

BAŞKAN

Fuat BİLGİN

(Beyoğlu 8, Noteri)