1981-46 sayılı genelge

Ankara,  15.7.1981

Özü : Tapuda kayıtlı olmayan gayrimenkul devirlerinde asgari, verginin ödendiğine ilişkin belge aranması Hak.

 

G E N E L G E

(46)

............................ NOTER ODASI BAŞKANLIĞINA

............................ NOTERLİĞİNE

2484 sayılı Kanunla değiştirilen 1318 sayılı Finansman Kanununun gayrimenkul kıymet artışı vergisine ilişkin 33. maddesi Türkiye'deki arazi, arsa veya bunların üzerindeki binaların (bağımsız bölümler dahil) ivazlı veya ivazsız (veraset yoluyla vaki intikaller ve kanuni mirasçılara yapılan şartlı veya şartsız hibeler ile müşterek veya iştirak halinde mülkiyete konu olan gayri menkullerin malikleri arasında taksim, veya ifrazları hariç) devir ve temlikinden ve bunların karşılıklı olarak trampa edilmesinden ve her ne şekil ve tarzda olursa olsun arsa karşılığında kat, daire veya bağımsız bölüm iktisap edilmesinden doğan değer farkları vergiye tabidir. hükmünü içermektedir.

Aynı kanunla değiştirilen 41. maddenin son fıkrası ise; a-Gayri menkullerde, gayrimenkulün tapuda tescil işlemi yapılmadan Tapu siciline kayıtlı olmayan gayri menkullerde, devir ve temlik işlemiyle ilgili belgenin düzenlenmesinden önce b -Arsa karşılığında kat, daire veya bağımsız bölüm iktisap edilmesinde arsa karşılığı iktisap olunan kat, daire veya bağımsız bölüm için yapı kullanma izninin alınmasından, alınmayanlarda inşaatın tamamlandığının idarece teshilinin mükellefe duyurulduğu tarihten itibaren bir ay içinde; c -Tezyidi bedel davası ikamesi halinde mahkeme kararının kesinleştiği tarihi takip eden bir ay içinde, ilgili vergi dairesine....'.. beyanname verileceği ve verginin de aynı süre içinde ödeneceğini; 42. maddesinde de mükellefler, ivazlı devir ve temlikler dolayısıyla elde edecekleri değerin, ivazsız intikallerde beyan edecekleri değerin % 2 sini asgari vergi olarak şekli ve muhtevası Maliye Bakanlığınca belirlenecek bir bildirimle 41. maddede belirtilen süre içinde gayrimenkulün bulunduğu yer vergi dairesine yaptırmaya mecburdurlar hükmü yer almaktadır.

Yine sözü edilen kanunla değiştirilen 46. maddede ise tapu memurları ve noterler asgari verginin ödendiğine, tezyidi bedel farkı ödeyecek saymanlar bu vergi ile ilişiği bulunmadığına dair belge ibraz edilmedikçe işlem yapılamaz ve ödemede bulunmazlar. Asgari verginin tamamen yatırılmasından önce işlem yapan tapu memurları ve noterler ite ilgili vergi dairesinden alınmış ilişiği bulunmadığına dair belge almaksızın tezyidi bedel farla ödeyen saymanlar vergilerin ödenmesinden mükelleflerle birlikte müteselsilen sorumludurlar.              

Bu madde gereğince vergiyi ödemek zorunda kalanlar, ödedikleri vergiler için mükelleflere rücu edebilirler denilmek suretiyle noterlere yükümlülük yüklenmiştir. Bu nedenle tapu siciline kayıtlı olmayan gayri menkullerde, devir ve temlik (zilyetliğin devri) işlemiyle ilgili belgenin düzenlenmesinden önce asgari verginin ödendiğine ve vergi ile ilişiğinin bulunmadığına dair belgeyi aramaları gereğinin bilinmesini rica ederim.    

Saygılarımla,

BAŞKAN

Fuat BİLGİN

(Beyoğlu 8, Noteri)